'Jantje' van Piet Mondriaan live schoongemaakt in Villa Mondriaan

Op zaterdag 24 januari organiseert Villa Mondriaan in samenwerking met kunsthandel Simonis & Buunk en Stichting Jantje Beton de 'Jantjedag'. Het schoonmaken van het schilderij Jantje van Piet Mondriaan, waar Prinses Beatrix vorig jaar het museum mee opende, staat deze dag centraal.

Piet Mondriaan

Jantje werd geschilderd in 1896. Het verhaal gaat dat de jonge Mondriaan goed bevriend was met Jantjes vader en zodoende veel bij de familie over de vloer kwam. Toen Jantje, die de mazelen had, Mondriaan aanstak, nam de familie Mondriaan in huis en verzorgde hem tot hij weer beter was. Als dank schonk Mondriaan hun dit werk. Het doek is altijd in de familie gebleven en dook in 2012 weer op in het programma 'Schatgraven' van Omroep Gelderland. Het werk werd verkocht en is nu als langdurige bruikleen te zien in Winterswijk. Villa Mondriaan is een museum over de jonge jaren van Piet Mondriaan. Zijn schildercarriere begon in Winterswijk, waar hij van zijn achtste tot zijn twintigste jaar woonde.

Jantje moet schoon

Het schilderij is vergeeld kan een schoonmaak- en opknapbeurt gebruiken. De restauratoren van Simonis & Buunk zullen Jantje kosteloos restaureren. Bijzonder is dat de eerste stap van het restauratieproces in het museum zal plaatsvinden en dat bezoekers hiervan getuige mogen zijn. De restauratoren zullen het werk ontdoen van het vergeelde vernis en ondertussen uitgebreid toelichting geven op het restauratieproces.

Programma

Tijdens de Jantjedag kunnen Vrienden van Villa Mondriaan gratis een kunstwerk laten taxeren. Ook geven de restauratoren restauratieadvies en -offerte en nemen werken na deze dag mee naar Ede voor een behandeling. Voor de kinderen wordt de speciale Mondriaan-Kinderwandeling door Winterswijk geintroduceerd en voor de allerkleinsten is er een voorleeshoekje met verhaaltjes over de jonge Mondriaan en Jantje. Natuurlijk is het ook mogelijk de reguliere speurtocht door het museum te doen. Het museumcafe serveert op deze dag een speciale Jantje-petitfour.

Jan gratis naar binnen

Mensen die Jan heten mogen het museum 24 januari gratis bezoeken. Jongeren onder de 18 en Vrienden van Villa Mondriaan mogen altijd gratis naar binnen. Overige bezoekers betalen het normale entreetarief van Euro 8,- waarvan deze dag de helft naar Jantje Beton zal gaan. Tijdens de Jantjedag is het museum van 11.00 tot 17.00 geopend.