Scholieren UWC Maastricht organiseren internationale vredesconferentie


MAASTRICHT, 20150107 -- Twee scholieren van United World College Maastricht (UWC) hebben een grote wens: vrede tussen aartsrivalen zoals Israël en Palestina, hun thuislanden. Zij namen het initiatief voor een eerste, geheel door leerlingen georganiseerde vredesconferentie: de International Peace Conference (IPC) van 23 tot 25 januari op de campus van UWC Maastricht. Het doel van de conferentie, waaraan jongeren vanuit de hele wereld deelnemen, is om jongeren en vredesorganisaties bij elkaar te brengen, conflictgebieden in de wereld onder de aandacht te brengen en een aanzet te geven tot actie.

Prominente sprekers, inspirerende workshops en een cultureel programma vormen de achtergrond voor de eerste stappen op weg naar vrede.

Rivalen eensgezind in vredeswens
UWC leerlingen Ido David uit Israël en de Palestijnse Mohannad Alshalalda ontdekten, zij het in eerste instantie schoorvoetend, dat ze rivalen zouden moeten zijn, maar hetzelfde willen – vrede. Het feit dat zij, ondanks hun verschillende achtergronden, vrienden konden worden, inspireerde ze tot het opzetten van een platform voor jongeren en vredesorganisaties om oplossingen te vinden voor de conflicten in de wereld.

Prominente sprekers
De IPC is een uniek evenement, georganiseerd door en voor jongeren uit conflictgebieden, en gericht op concrete actie. Ido David: “We nemen de UWC waarden als uitgangspunt en committeren ons aan initiatieven en acties om onze droom te verwezenlijken en wereldwijd actie te ondernemen.” De belangrijkste sprekers op de conferentie zijn oorlogscorrespondent en UWC oud-leerling Aernout van Lynden, UNDP Country Director voor Sudan Yvonne Helle, politica en UWC oud-leerling Lousewies van der Laan en – hier zijn de leerlingen trots op – Hans von Sponeck, voormalig UN Assistent Secretaris-Generaal en gewetensvol tegenstander van het Irak Oil-for-Food Program.

Inspirerende workshops
Het IPC wordt opgeluisterd door een groot aantal workshops van jongeren uit conflictgebieden, zoals over de burgeroorlog in Kenia en de recente spanningen in Mexico. Leerlingen uit conflictgebieden werken samen aan het onderling begrip en bespreken de mogelijkheden om tot een oplossing te komen: leerlingen Yaqeen Abdulzahra and Ibrahim Sabea uit Irak, en Leticia Augustos Dos Santos Ferreira uit Oost-Timor en Vergianti Aguatini uit Indonesië leiden workshops over de spanningen die hun landen geteisterd hebben.

Eerste stap
UWC Maastricht verwacht dat de IPC een jaarlijks terugkerend evenement zal worden. En een eerste stap naar de oprichting van een jeugdparlement van Palestijnse en Israëlische jongeren dat werkt aan een vreedzame oplossing van het Israëlisch-Palestijns conflict en uiteindelijk - want dat moet mogelijk zijn – wereldvrede. Mohannad Alshalalda: “Het moment dat je elkaar persoonlijk leert kennen is het moment dat vrede werkelijkheid kan worden.”





United World Colleges Nederland