4 mei-voordracht door Ian Buruma

PERSBERICHT

23 januari 2015

4 mei-voordracht door Ian Buruma

Auteur Ian Buruma houdt dit jaar de 4 mei-voordracht tijdens de Nationale Herdenking in de Nieuwe Kerk te Amsterdam. Hoe de wereld zich oprichtte uit de puinhopen van de oorlog en hoe de oorlog heeft doorgewerkt in het leven van de tweede generatie zijn onderwerpen die hij in zijn voordracht benoemt. De bijeenkomst in de kerk wordt live uitgezonden via NPO2. De voordracht zal samen met de 5 mei-lezing in de boekhandel te koop zijn. De spreker op de Dam wordt later dit jaar bekendgemaakt.

Doorleven na de oorlog

Ian Buruma werd zes jaar na het einde van de Tweede Wereldoorlog geboren in Den Haag. Van jongs af aan hoorde hij de verhalen van zijn vader over 'de oorlog'. Geïntrigeerd door die verhalen schreef bij vorig jaar het boek 1945. In een mozaïek van persoonlijke verhalen, brieven, dagboeken en films geeft Buruma een schets van de nasleep van de oorlog in Europa, Amerika, Azië en de Sovjet­-Unie. Hoe de wereld zich oprichtte uit de puinhopen van de oorlog en hoe de oorlog heeft doorgewerkt in het leven van de tweede generatie zijn onderwerpen die hij in zijn voordracht benoemt. Over de Nationale Herdenking zegt hij: ”Er zijn veel redenen om de oorlog te herdenken: de moed van het verzet, de dapperheid van diegenen die anderen in nood hebben geholpen met groot gevaar voor zichzelf. Maar de belangrijkste reden voor mij persoonlijk is iets anders. De meeste slachtoffers in de Tweede Wereldoorlog waren onschuldige burgers, mensen die in anonimiteit zijn omgebracht in concentratiekampen, vernietigingskampen en bombardementen. Het is al erg genoeg dat miljoenen mannen, vrouwen en kinderen moesten sterven vanwege een misdadige ideologie, of domweg omdat zij in de weg stonden. Het minste dat wij kunnen doen is hen herdenken. Vergetelheid zou een laatste vernedering zijn.”

Ian Buruma

Ian Buruma (1951) studeerde Sinologie in Leiden en Film in Tokio. Hij woont en werkt in New York waar hij hoogleraar Democratie, Mensenrechten en Journalistiek is aan het Bard College. Hij schrijft regelmatig voor The New York Review of Books en zijn artikelen verschijnen in vele kranten en tijdschriften, waaronder The New Yorker, The New York Times en NRC Handelsblad. In 2008 werd hij benoemd op de Cleveringa-leerstoel van de Universiteit Leiden. Ook ontving hij dat jaar de Erasmusprijs. Tijdens zijn loopbaan heeft Buruma oog gekregen voor de ontwrichtende werking van oorlogen.

De 4 mei-voordracht

De 4 mei-voordracht bestaat sinds 1992 en wordt jaarlijks uitgesproken tijdens de Nationale Herdenking in De Nieuwe Kerk. De eerste literaire lezing werd voorgedragen door Harry Mulisch. In de 4 mei-lezing worden de emoties en herinneringen van oorlog en onvrijheid onder woorden gebracht. Andere auteurs die de voordracht hielden zijn onder meer Remco Campert, Wim de Bie, K. Schippers, Frank Westerman, Pauline Broekema en Jan Terlouw.

Speciale uitgave

In de ochtend van 5 mei wordt in het Zeeuwse Vlissingen de 5 mei-lezing gehouden. Dit jaar spreekt de Israëlische auteur David Grossman. In samenwerking met de Stichting Collectieve Propaganda van het Nederlandse Boek (CPNB) worden de 4 mei-voordracht en de 5 mei-lezing in een mooie bundel uitgegeven. Deze bundel is te koop bij de boekhandels.

Noot voor de redactie, niet ter publicatie: Voor meer informatie over Ian Buruma en voor interviewaanvragen kunt u contact opnemen met het Nationaal Comité 4 en 5 mei, Coromandel Brombacher, T: 020-718 35 11, M: 06-46 38 69 42 of c.brombacher@4en5mei.nl Het meegestuurde beeld kunt u vrij van rechten gebruiken onder vermelding van: Nationaal Comité 4 en 5 mei/Ilvy Njiokiktjien. Het beeld is high res. te downloaden op http://www.4en5mei.nl/pers/persfotos