Militaire bijdrage Sinai-missie stopt

Nieuwsbericht | 23-01-2015 | 15:10

De Nederlandse bijdrage aan de Multinational Force and Observers (MFO) in Egypte is beeindigd. Defensie leverde 2 jaar 4 militairen voor de missie. Hierbij wordt vanuit de Sinai-woestijn toegezien op naleving van de Camp David-akkoorden. Nederland blijft de missie wel financieel steunen.

Einde Sinai-missie.

In 1981 kwamen Egypte, Israel en de Verenigde Staten de ontplooiing van een MFO-vredesmacht overeen. Op 25 april 1982, de dag dat Israel de Sinai aan Egypte teruggaf, begon het mandaat van de MFO. Nederland deed van 1982 tot 1995 met een verbindingscompagnie en marechaussees mee aan de missie.

In 2013 hervatte Nederland de bijdrage in de vorm van 4 staf(onder)officieren. Zij hielden zich bezig met beveiligingstaken en ondersteunden de militaire politie van de vredesmacht, onder leiding van de Hongaren. Canada neemt het stokje van Hongarije over en daarmee ook de functies van de Nederlanders.

Vredesmissies wereldwijd

Een ceremonie in de Egyptische Sinai-woestijn markeerde het officiele einde van de militaire bijdrage. Operationeel commandant van de MFO, de Canadese generaal Dennis Thompson, prees Nederland daarbij niet alleen voor de relevante bijdrage aan de MFO, maar ook voor zijn relatief grote aandeel aan vredesmissies wereldwijd.