Amsterdam Water Science consortium ontvangt AAA financiering

Amsterdam Water Science consortium ontvangt AAA financiering

20 januari 2015

Het Amsterdam Water Science consortium heeft een startkapitaal ontvangen van de Amsterdam Academic Alliance (AAA). Met deze financiering krijgen de VU (FALW) en de UvA (FNWI-IBED) de mogelijkheid om een coherent onderzoeks- en opleidingsprogramma voor Water Science te ontwikkelen, in samenwerking met onderzoeksinstituten, overheden en bedrijven in de regio Amsterdam.

Van rivier tot oceaan

Amsterdam Water Science is een uniek programma op Water Sciences in Nederland. Het integreert onderzoek van meer dan 110 fulltime onderzoekers aan de VU en UvA die werken aan de biologische, chemische en fysische processen in watersystemen (waterleven, waterkwaliteit, overstromingen en droogte). Er wordt onder meer onderzocht hoe extremen in deze processen de samenleving beinvloeden en welke maatregelen overheden en de private sector kunnen nemen om kwaliteit van water, overstromingsrisico's en watertekorten te beheersen.

Beta en gamma

Het programma brengt beta-georienteerde wetenschappen zoals Aquatische Ecologie, Oceanografie, Ecohydrologie en Meteorologie onder een dak met gammawetenschappen zoals Water Economie en Water Governance. Huidig onderzoek vindt plaats in tal van internationale onderzoeksprojecten samen met vooraanstaande universiteiten in Europa, Japan en de VS. Het onderzoek wordt gefinancierd door veertien topsubsidies (ERC en NWO VICI, VIDI en VENI).

Amsterdam als proeftuin voor onderwijs en onderzoek

De filosofie van Amsterdam Water Science is om onderzoeksprojecten nauw te verweven met onderwijsprogramma's en onderzoek op te zetten samen met belanghebbenden in de regio Amsterdam. Amsterdam als stad en haar waterrijke regio dient als proeftuin voor onderzoek en onderwijs. Het programma heeft de beschikking over een aantal state of the art laboratoria en meetprogramma's met behulp van sensoren in satellieten en drones, en neemt deel aan verschillende bachelor- en masterprogramma's in Biologie, Aardwetenschappen en Water Sciences. De investering in duurzame samenwerking met instituten in de regio Amsterdam geeft een beter arbeidsperspectief aan studenten.

Drie kerntaken

De kern van Amsterdam Water Science bestaat uit drie activiteiten:

1. Een investering in onderzoek naar CO[2] huishouding en algengroei in het IJsselmeergebied en naar trends in klimaatextremen (watertekort en wateroverlast) in de stad Amsterdam. 2. Versterking van bestaande en ontwikkeling van nieuwe bachelor- en masterprogramma's zodat een nieuwe generatie studenten wordt opgeleid in Water Sciences die hun weg kunnen vinden in de complexiteit van waterprocessen en maatschappelijke vraagstukken. 3. Een investeringsprogramma met zes `a acht pilotprojecten waarin onderzoekers en eindgebruikers in Amsterdam samen duurzame samenwerking in wateronderzoek ontwikkelen, met een duidelijke vraag en eindproduct. Denk hierbij aan methoden voor waterkwaliteit in drinkwater en visserij, en het inschatten van waterschade voor gemeente en verzekeraars door weersextremen.

Over de Amsterdam Academic Alliance

De Amsterdamse universiteiten VU en UvA hebben de ambitie om hun onderlinge samenwerking, alsmede die met andere kennisinstituten in de regio te intensiveren. Zij hebben daartoe hun krachten gebundeld en de Amsterdam Academic Alliance (AAA) opgericht. Het doel van de AAA is om van Amsterdam een knooppunt te maken op het gebied van de internationale concurrentiepositie en academische excellentie. Deze samenwerking zal resulteren in verschillende uitkomsten per wetenschapsdomein.

Gepubliceerd door Faculteit Natuurwetenschappen, Wiskunde en Informatica