Mona Keijzer: veel vragen over problemen bij uitbetaling pgb's
23/01/2015
Mona Keijzer: veel vragen over problemen bij uitbetaling pgb's
Naar aanleiding van het bericht `Onzekerheid rond uitbetaling van 250.000 zorgverleners' (Nos.nl/nieuwsuur, 21 januari 2015) heeft CDA woordvoerder zorg Mona Keijzer een debat aangevraagd met de staatssecretaris van VWS. Ook heeft zij een groot aantal vragen ingediend, die ze graag per brief beantwoord ziet, voorafgaand aan het debat.
De Sociale Verzekeringsbank (SVB) gaat dit jaar voor het eerst over de uitbetaling van de persoonsgebonden budgets (pgb's). Met dit budget kan iemand met een pgb zijn zorgverlener betalen. 140.000 budgethouders krijgen hun geld sinds deze maand niet meer op hun eigen rekening gestort, maar de SVB beheert het budget en betaalt de gecontracteerde zorgverleners uit. Budgethouders moesten eind vorig jaar de contracten met hun zorgverleners naar de SVB opsturen. Maar volgens belangenorganisatie Iederin zijn er nog steeds tienduizenden mensen die echt niet weten of zij kunnen blijven werken met de zorgverleners die ze nu hebben. Of dat ze de mensen van wie ze nu elke dag zorg krijgen, wel kunnen uitbetalen. Er komen bij de organisatie veel klachten binnen over onverwerkte contracten, onduidelijkheid over goedkeuringen en foutieve budgets.
Met duizend extra werknemers en een noodplan probeert de Sociale Verzekeringsbank zo snel mogelijk de uitbetaling van persoonsgebonden budgets te realiseren. Over een paar dagen moeten de eerste salarissen worden overgemaakt aan circa 250.000 zorgverleners. Of dit allemaal gaat lukken is echter zeer de vraag.
Mona Keijzer heeft daarom een groot aantal vragen ingediend. Zo wil zij o.a. graag weten om hoeveel budgethouders het gaat, in 2014 en 2015, hoeveel zorgcontracten er gemiddeld worden ingestuurd, hoeveel zorgovereenkomsten er op 15 januari waren goedgekeurd en hoeveel contracten er op die datum om allerlei redenen niet zijn goedgekeurd.
Ook wil zij graag van de staatssecretaris weten of de SVB kwantitatief en kwalitatief wel genoeg toegerust is om mensen op tijd te woord te staan. Zo ja, hoe kan het dan dat er heel veel mensen uren aan de telefoon moeten wachten en medewerkers aan de telefoon krijgen die niet inhoudelijk op de hoogte zijn?
Mona Keijzer: "Via de email opgestuurde zorgcontracten moeten eerst geprint worden en daarna ingescand, omdat het ICT-systeem van de SVB hier niet voor uitgerust is. Je kunt je dus afvragen of het wijs is geweest om deze grote hervorming per 1 januari 2015 in te voeren. Het CDA krijgt ook signalen dat maatwerk in contracten van budgethouders niet passen in de systemen van de SVB en daarom worden overeenkomsten niet goedgekeurd. Is dat bekend bij het ministerie, wil ik weten. Zo ja hoe lang is dat al bekend? Is dit niet een enorme stijging van de administratieve lasten en een tijdrovende en inefficiente operatie?"
Keijzer wil ook graag weten waar zorgverleners die inkomsten mislopen of kosten moeten maken omdat hun zorgvrager hen niet op tijd kan betalen, zich kunnen melden. Zorgverleners moeten immers ook gewoon de hypotheek/huur betalen.
"En wat gebeurt er met PGB-houders waarvan straks blijkt dat de toekenningsbeschikking van de gemeente of het zorgkantoor lager uitvalt dan het nu op basis van het noodscenario uitgekeerde PGB? Ofwel, als een PGB-budgethouder achteraf een lagere beschikking krijgt en al zijn geld al op een rechtmatige manier aan zorg heeft uitgegeven, moet hij/zij dan vrezen voor terugvordering of voor een veel lagere zorguitgaven in de tweede helft van het jaar?" Op al deze en een groot aantal andere vragen wil Keijzer graag een antwoord van de staatssecretaris.
Speciaal voor het melden van de problemen die de veranderingen in de zorg per 1 januari met zich meebrengen heeft Mona Keijzer een meldpunt ingesteld: Meld het Mona. Via dat meldpunt heeft ze al veel verontruste signalen ontvangen. Mona roept PGB-houders en zorgverleners op om knelpunten en andere zaken waar ze tegenaan lopen vooral te blijven melden via meldhetMona@cda.nl.