CDA: zorgen over geestelijke gezondheidszorg
23/01/2015
CDA: zorgen over geestelijke gezondheidszorg
Het CDA maakt zich zorgen over het grote aantal veranderingen die tegelijkertijd plaats vinden in de geestelijke gezondheidszorg, de GGZ. Nu deze zorg bij zorgverzekeraars en gemeenten terecht komt, moeten juist deze kwetsbare mensen goed begeleid worden. CDA-Kamerlid Hanke Bruins Slot: "Als het niet goed gaat, verdwijnen ze eerst uit zicht, achter hun voordeur. En uiteindelijk raken ze in crisis."
Het aantal 'bedden' in de ggz wordt nu snel afgebouwd, maar dat gaat niet samen met een goede opbouw van zorg in de buurt. Daarmee loop je het risico op clienten die straks heen en weer blijven hoppen tussen de straat en een instelling. Nu al is er een stijging van het aantal mensen dat zich verward meldt bij de acute opvang. Daar is men echter niet op toegerust.
Bruins Slot: "Het gaat hier vaak om mensen zonder sociaal netwerk, die letterlijk alleen staan. Zij moeten stapje-voor-stapje dagstructuur en daarvoor goede zorg en ondersteuning in de buurt krijgen. Daarom moet de beddenafbouw hand-in-hand gaan met de ondersteunende voorzieningen in de buurt. Dat is nu onvoldoende het geval."
De CDA'ster maakt zich ook druk over de stijging van de wachtlijsten voor psychische zorg. Dit lijkt onder meer het resultaat te zijn van het feit dat zorgverzekeraars te beperkt inkopen. Het CDA wil hierover een extra onderzoek, dat de wachttijden ook uitsplitst naar instelling en zorgverzekeraar. "Zorgverzekeraars hebben aan hun zorgplicht te voldoen. Het CDA wil weten waardoor de wachtlijsten ontstaan," aldus Bruins Slot.