Gratis festival over geluid en wetenschap

Persbericht 19 januari 2015

Sonic Science Festival, 23-28 januari in Maastricht

Bij wetenschap denk je al gauw aan lijvige onderzoeksrapporten met veel tabellen en grafieken. Maar hoe gebruiken wetenschappers geluid? Dat is het onderwerp van het Sonic Science Festival, een programma met lezingen, demonstaties, concerten, een workshop voor kinderen en een tentoonstelling. Het festival is gratis toegankelijk, zie www.sonicsciencefestival.nl

Biologen analyseren het geluid van vogels, artsen luisteren naar het hart en de longen van de patient. Slecht twee voorbeelden van de rol van geluid in wetenschappelijke kennis. Wat is de rol van geluid voor de wetenschap en waarom is dat omstreden? Het Sonic Science Festival beantwoordt die vragen tijdens een gevarieerd programma. Het evenement is voor iedereen gratis toegankelijk. Het programma komt voort uit Sonic Skills, een door NWO gefinancierd onderzoeksproject van de Faculteit der Cultuur- en Maatschappijwetenschappen aan de Universiteit Maastricht.

Op vrijdag 23 januari wordt het festival geopend bij de Faculteit der Cultuurwetenschappen met de presentatie van een podcast en de lancering van een spiksplinternieuw project van kunstenaars Kaspar Koenig en Christoph Staehli: een gebruiksvriendelijke tool waarmee kleurenbeelden in geluid kunnen worden omgezet. 's Avonds laat Henk Meeuwsen in filmtheater Lumiere horen en zien wat er allemaal komt kijken bij het maken van opnames van natuurgeluiden. Gedurende twee jaar werkte Meeuwsen mee aan de internationaal geprezen natuurfilm De Nieuwe Wildernis.

Zaterdag zijn eerst kinderen aan de beurt met een speciale kinderworkshop over geluid als bron van informatie. Samen gaan ze ontdekken hoe wetenschappers, dokters en technici luisteren. Maar hoe luisteren we zelf eigenlijk? Zaterdagmiddag zijn er diverse lezingen en demonstraties en 's avonds verzorgt Concert Ensemble88 een concert in de Cellebroederskapel met diverse composities gebaseerd op het geluid van vogels en machines.

De groep Temko sluit zondag het programma af met een spannend-ontspannend zondagnamiddag concert in lounge-achtige sfeer. Temko maakt "minimalistische kamermuziek" waarin te horen is dat de musici thuis zijn in de klassieke muziek, improvisatie, conceptuele muziek en polyrhythmische metal.

Gedurende het gehele festival kun je in twee mooie oude kamers aan de Grote Gracht 80-82 in Maastricht een sfeervolle tentoonstelling bezoeken. Welke onderzoekers, artsen en ingenieurs gebruiken hun oren eigenlijk, en naar welke informatie zijn ze op zoek? Hoe luisteren ze, en met welke instrumenten? Hoe was dat aan het begin van de vorige eeuw en hoe is het nu? We presenteren verhalen, geluidsfragmenten, oude foto's en bijzondere instrumenten.

Ga voor meer informatie en het complete programma naar: www.sonicsciencefestival.nl

Noot voor de pers:

Voor meer informatie over de inhoud van dit persbericht kunt u terecht bij Marith Dieker van de festivalorganisatie tel. 043 388 4784, e-mail info@sonicsciencefestival.nl

De afdeling persvoorlichting van de UM is bereikbaar via 043 388 5222, e-mail pers@maastrichtuniversity.nl. Voor urgente zaken buiten kantooruren: 06 245 57 245. De persberichten van de Universiteit Maastricht staan op internet: www.maastrichtuniversity.nl/pers. Zie ook het Webmagazine voor interessant onderzoek aan de UM en volg ons op Twitter: @MaastrichtU.