Marine leidt NAVO-vlootverband voor mijnenbestrijding

Nieuwsbericht | 22-01-2015 | 16:32

De Koninklijke Marine leidt vanaf vandaag een van de 2 permanente NAVO-vlootverbanden voor mijnenbestrijding. Kapitein-luitenant-ter-zee Peter Bergen Henegouwen kreeg in Den Helder het commando over de Standing NATO Mine Counter Measures Group 1 (SNMCMG1).

Sinds 2011 is het de tweede keer dat een gecombineerde Nederlands-Belgische marinestaf van Admiraal Benelux (ABNL) het bevel over deze NAVO-groep voert. Naast de nauwe Nederlands-Belgische band, is er ook een verregaande militaire samenwerking tussen Nederland en Duitsland. De ABNL-staf voert vanaf het Duitse mijnenbestrijdingondersteuningsschip FGS Donau het commando.

"Ik verheug me zeer op het komende jaar", zei Bergen Henegouwen. "We sturen met een Nederlands-Belgische staf en een Spaanse chef-staf vanaf een Duits schip de schepen aan. Dat geeft aan dat je met goede internationale samenwerking de krachten kunt bundelen."

Mijnen en explosieven

Hoofdtaak van de SNMCMG1 is het mijnenvrij houden van operatiegebieden. Daarnaast ruimen de schepen andere oorlogsexplosieven op zee, in kustwateren en havenmondingen. Het vlootverband staat continu paraat voor inzet langs de Noord-Atlantische kusten en in de Oostzee.

"Mijnenbestrijding is een belangrijk onderdeel van amfibisch opereren" legt Bergen Henegouwen uit. "Voordat een eenheid aan land kan, moet eerst goed worden gecontroleerd op mijnen die de operatie kunnen belemmeren. Dit vlootverband is hiervoor uitermate geschikt."

De schepen doen ook mee aan grote internationale oefeningen, waaronder de NAVO-oefening BALTOPS in de Baltische zee. Later in het jaar is het verband actief tijdens de amfibische oefening Trident Juncture. Dit is de laatste voorbereidende stap voor marinedeelname aan de NATO Response Force in 2016.

Samenstelling vlootverband

SNMCMG1 bestaat naast het Duitse stafschip uit mijnenjagers uit Belgie, Duitsland, Groot-Brittannie en Nederland (Zr. Ms. Willemstad). Maandag vertrekt het vlootverband gezamenlijk naar zee om te zoeken naar explosieven in de Oostzee.