Afname aanzien raadlidmaatschap

DEN HAAG - Raadsleden zien de afgelopen jaren een duidelijke afname van het aanzien van het raadslidmaatschap en de gemeenteraad als geheel. Dit blijkt uit een enquete van OBMC Consulting over het aanzien van het raadlidmaatschap.

Bijna 300 raadsleden hebben de enquete ingevuld. 46 procent van de ondervraagden geeft aan dat het aanzien van het raadlidmaatschap (sterk) is afgenomen. 48 procent stelt dat het aanzien de afgelopen jaren niet is gewijzigd. Wanneer er wordt gevraagd naar het aanzien van de gemeenteraad als geheel, dan geeft maar liefst 60% van de raadsleden aan dat het aanzien van de raad (sterkt) is afgenomen. De raadsleden geven het aanzien van de eigen gemeenteraad nog wel een voldoende, namelijk gemiddeld een 6,3.

Collega raadsleden

De afname van het aanzien van het raadlidmaatschap en de gemeenteraad als geheel betekent echter niet dat raadsleden ontevreden zijn over hun collega's in de eigen gemeenteraad. Wanneer er wordt gekeken naar vijf elementen die van invloed zijn op het aanzien, namelijk kwaliteit, benaderbaarheid, probleemoplossend vermogen en integriteit van raadsleden en politiek-bestuurlijke (on)rust in de gemeenteraad, dan komt daar een gemiddeld cijfer uit van een 6,8. Zo geven de respondenten de integriteit van hun raad en de benaderbaarheid van collega raadsleden een 7,0.

Aanbevelingen aanzien

De uitkomsten van de enquete zijn aanleiding geweest om aanbevelingen te formuleren om het aanzien te verbeteren. Deze aanbevelingen kunt u vinden in het rapport `'Aanzien of afzien' dat OBMC Consulting in opdracht van Raadslid.Nu heeft geschreven. Het gehele rapport met de aanbevelingen kunt u hier vinden.

Bron: Raadslid.Nu, de Nederlandse Vereniging voor Raadsleden, 22 januari 2015.

Social media: Raadslid.Nu is ook te volgen op Twitter (@RaadslidNu), Facebook en Linkedin

Raadslid.Nu is de Nederlandse Vereniging voor Raadsleden en staat voor een sterke en krachtige positie van gemeenteraden ten behoeve van het functioneren van de lokale democratie.

Wist u dat sinds de wijziging van het rechtspositiebesluit voor raads- en commissieleden, de gemeente de contributie van de beroepsvereniging vergoedt, waarvan een raadslid in verband met de uitoefening van zijn functie lid is.

Nog geen lid van de vereniging? Een collectief lidmaatschap kost maar 35 euro per persoon en commissieleden en fractieondersteuners vallen, wanneer zij ook aangemeld zijn, binnen een collectief lidmaatschap. Het individueel lidmaatschap kost 75 euro. Aanmelden kan hier!

Voor meer informatie over Raadslid.Nu: www.raadslid.nu