Koning op werkbezoek in Havelte

22 januari 2015

Zijne Majesteit de Koning heeft vandaag, donderdag 22 januari, met minister Hennis-Plasschaert van Defensie een werkbezoek gebracht aan de 43 Gemechaniseerde Brigade in Havelte.

Het bezoek aan de Koninklijke Landmacht is onderdeel van de reeks werkbezoeken van de Koning met ministers, waarbij de desbetreffende bewindspersoon een deel van het werkterrein van zijn of haar ministerie laat zien.

Thema van het werkbezoek was civiel-militaire samenwerking. De 43 Gemechaniseerde Brigade is een van de grootste werkgevers in Noord-Nederland en werkt nauw samen met de veiligheidsregio, het bedrijfsleven en onderwijs.

De Koning begon zijn werkbezoek met een gesprek met vertegenwoordigers van de veiligheidsregio Twente, zoals brandweer en politie, over samenwerking en innovatie binnen de veiligheidsregio. De brigade neemt deel in de Twente Safety and Security Campus, een van de drie innovatieclusters op gebied van veiligheid in Nederland. Zowel voor de veiligheidsregio als de krijgsmacht is innovatie belangrijk om voorbereid te blijven op rampenbestrijding en humanitaire hulpsituaties.

Aansluitend bezochten de Koning en de minister het Medical Skills Lab. Hier worden trainingen gegeven aan militair medisch personeel voor de inzet in missiegebieden. Ook civiele artsen (traumatologen), ambulancediensten en verpleegkundigen uit de regio trainen hier, al dan niet samen met militairen. De Koning en de minister woonden een demonstratie bij waaraan zowel militairen als de hulpdiensten en traumateams deelnamen. Na afloop volgde een gesprek over de samenwerking op geneeskundig gebied.

Het werkbezoek werd afgesloten in Echos Home 'Het Baken', een ontmoetingscentrum met een regionale inloop- en huiskamerfunctie voor militairen, veteranen en hun thuisfront. Daar werd de Koning geinformeerd over de inzet van militairen ter ondersteuning van de politie bij rechtshandhaving, rampenbestrijding en humanitaire hulpsituaties.

RVD, nr. 14