Pianotrio Impression wint Storioni Toonzaal Prijs

P E R S B E R I C H T

Eindhoven, 22 januari 2015

Pianotrio Impression wint Storioni Toonzaal Prijs

Belgisch trio wint eveneens Omroep MAX Jong Talent Prijs en Publieksprijs

Storioni Festival 2015

22 januari t/m 1 februari

Het Belgische Pianotrio Impression is gisteravond de grote winnaar van de Storioni Toonzaal Prijs en de Omroep MAX Jong Talent Prijs geworden. Het trio won daarnaast ook nog de Publieksprijs. De Finale van de Ensemble Wedstrijd, waaraan vier talentvolle ensemble deelnamen, vond gisteravond plaats in Muziekcentrum De Toonzaal te Den Bosch. Pianotrio Impression treedt vanavond op in Opium op 4 en zal komende zondag te gast zijn in Spiegelzaal (beide AVROTROS) in Het Concertgebouw Amsterdam. Op vrijdag 30 januari presenteert Pianotrio Impression zich tijdens het Wandelconcert in Den Bosch. Vandaag gaat de achtste editie van het Storioni Festival van start in Eindhoven.

Pianotrio Impression

Pianotrio Impression wordt gevormd door de zussen Fien Van den Fonteyne (viool) en Riet Van den Fonteyne (cello) en pianist Florestan Bataillie. Deze jonge musici leerden elkaar kennen op de internationale kamermuziekstage Musica Mundi. Het trio werd in 2011 samengesteld naar aanleiding van hun opleiding aan de Koninklijke Conservatoria van Brussel en Antwerpen, maar groeide al snel buiten de schoolmuren uit tot een graag gezien en gehoord ensemble. Ze traden onder meer op in Flagey, Bozar, de Vlaamse Opera Gent, Koninklijk Conservatorium Brussel en deSingel. Hun repertoire omvat de grote klassieke meesterwerken, maar programmeert ook minder bekende werken. Pianotrio Impression ging in de leer bij gerenommeerde pedagogen en vertolkers als Gavriel Lipkind, Alexander Melnikov, Boyan Vodenitcharov en Thomas Dieltiens. Momenteel wordt het trio gecoacht aan het Koninklijk Conservatorium van Brussel door Dirk Vermeulen. Het winnende ensemble speelde gisteravond delen uit Haydns Pianotrio no. 39 in G ('Gypsy') en het Trio voor piano, viool en cello in C, Op. 2 van Josef Suk.

Storioni Toonzaal Prijs

De Storioni Toonzaal Prijs is in vijf jaar tijd uitgegroeid tot een belangwekkende opstap voor ambitieuze kamermuziekensembles en een van de vaste peilers van het Storioni Festival. De jury van de Ensemble Wedstrijd bestaat uit Sven Arne Tepl, Henk Guittart, Jaring Walta, Rob Hilberink en Russell Postema. Eerdere winnaars van de Storioni Toonzaal Prijs waren onder andere het Rodin Trio, het Mosa Trio en het internationaal succesvolle Berlage Saxofoon Kwartet.

MAX Jong Talent Prijs

Het winnende ensemble krijgt naast de Storioni Toonzaal Prijs, ook de MAX Jong Talent Prijs uitgereikt, een nieuwe prijs van Omroep MAX. De omroep – partner van het Storioni Festival sinds de eerste editie – hecht veel belang aan het ondersteunen van jonge musici en levert daarom graag een bijdrage aan hun ontwikkeling.

Wandelconcert 's-Hertogenbosch met Pianotrio Impression vrijdag 30 januari, vanaf 20.00 uur

De Toonzaal: Pianotrio Impression

Klooster Mariënburg: o.a. Irina Kulikova gitaar, Bram van Sambeek fagot, Carsten Schmidt klavecimbel

Theater aan de Parade: o.a. Storioni Trio, Dan Zhu viool, Vladimir Mendelssohn altviool, Maja Bogdanovich cello

De Toonzaal: Storioni Trio