CDA: Gemeentelijk wietexperiment stopzetten

CDA-Utrecht

Persbericht

Utrecht, 22 januari 2015

CDA: Gemeentelijk wietexperiment stopzetten

Het CDA in Utrecht wil dat de gemeente stopt met geld uitgeven aan een gemeentelijk wietexperiment, dat ondertussen al meer dan 40.000 euro heeft gekost. Zo reageert CDA raadslid Marloes Metaal op de uitspraken van wethouder Everhardt dat hij door wil zetten met zijn experiment. Metaal: “Wij vinden het onbegrijpelijk dat de wethouder hiermee door wil gaan, het is niet de taak van de overheid om cannabis te kweken”. Het college wil met het experiment meer controle krijgen op de teelt van cannabis, het CDA ziet dat somber in omdat ook weer uit recent onderzoek blijkt dat het overgrote deel van de illegale teelt in Nederland bedoeld is voor export. Het experiment zal volgens de partij niet helpen om grip te krijgen op de illegale teelt.

Geen coffeeshop naast je huis

Coffeeshops zijn in Nederland niet verboden. Maar het CDA ziet wel dat deze functies veel criminaliteit en overlast aantrekken. Metaal (CDA): “Ik ken weinig mensen die graag een coffeeshop naast hun huis hebben, daarom pakken wij de overlast aan”. Het CDA wil overlast gevende coffeeshops sluiten en geen coffeeshops in woonwijken of in de buurt van scholen. Metaal: “het college heeft helaas andere prioriteiten, die telen liever zelf wiet dan dat ze overlast aanpakken”. Het CDA staat wel constructief ten opzichte van een ‘drive-in’ coffeeshop aan de rand van de stad, waarmee de overlast meer kan verplaatst worden uit de stad zelf.

Regulering is zinloos

Ook uit recent onderzoek van het WODC blijkt dat het grootste deel van de illegale teelt in Nederland bestemd is voor export. 78 tot 91 procent van de wiet wordt de grens over wordt gesmokkeld. Als ook de consumptie van wiet door buitenlanders in Nederland wordt meegeteld, dan bedraagt de export 86 tot 95 procent, aldus het WODC . Metaal (CDA): “Reguleren van teelt heeft dus geen zin, want exporteren blijft verboden”.