Tien jaar European Inventor Award: terugblik baanbrekende uitvindingen
- Europa 's meest prestigieuze innovatieprijs viert zijn tienjarig jubileum
- Het Europees Octrooibureau presenteert een video-overzicht van de meest fascinerende en innovatieve nominaties
- Elke week een ander thema rondom genomineerden en winnaars van de European Inventor Award
- Met ingang van donderdag 22 januari 2015 te zien op www.epo.org/european-inventor
- Op 11 februari 2015 aandacht voor de Nederlandse uitvinder Jaap Haartsen
- De 10e European Inventor Award ceremonie vindt plaats in Parijs op 11 juni 2015
Muenchen, 22 januari 2015 - Ter gelegenheid van de tiende verjaardag van de European Inventor Award presenteert het Europees Octrooibureau (EOB) een overzicht van de tijd sinds het ontstaan van de awards, geillustreerd door verhalen van voormalige finalisten en winnaars. Welke uitvinders werden genomineerd en waar komen zij vandaan? Wat was de aanzet die leidde tot hun uitvinding en wat is vandaag de dag de impact ervan op onze maatschappij? De speciaal voor dit jubileum geproduceerde video's - te vinden op de EPO-website - geven antwoord op al deze vragen en geven aanvullende achtergrondinformatie. Elke week staat een ander thema centraal.
Aftrap met groene technologie
De serie video's gaat vandaag van start met een special over duurzame technologie waarbij de Italiaanse uitvinder en ondernemer Catia Bastioli wordt uitgelicht. In 2007 won Bastioli als eerste vrouw een European Inventor Award voor haar biologisch afbreekbare kunststoffen. In de tweede video, te zien vanaf 26 februari, staat het thema veiligheid centraal. De Britse geneticus Alec Jeffreys was slechts 27 jaar oud toen hij de DNA vingerafdruk uitvond, een methode die vandaag de dag niet meer weg te denken is uit de forensische wereld.
Nederlanders in beeld
In de compilatie die 11 februari wordt vrijgegeven staat digitale mobiele technologie centraal en wordt de Nederlandse uitvinder Jaap Haartsen geportretteerd. Haartsen is uitvinder van de Bluetooth-technologie en werd in 2012 voor een award genomineerd. Tijdens de afgelopen 9 jaar werden vier Nederlandse uitvinders genomineerd voor een European Inventor Award. In 2006 won een onderzoeksteam van het Nederlandse bedrijf Affymax een award voor de uitvinding van de DNA chip.
Parijs
Sinds 2006 huldigt het EOB met de European Inventor Award uitvinders die een bijzondere bijdrage hebben geleverd aan de sociale, technologische en economische vooruitgang. Op 11 juni 2015 wordt in Parijs deze felbegeerde prijs voor de tiende keer uitgereikt, in aanwezigheid van uitvinders, ondernemers, politici en toonaangevende wetenschappers.
Rol van Europese uitvinders
"In de afgelopen tien jaar hebben tal van uitvindingen ons leven veranderd en zijn compleet nieuwe industrieen tot ontwikkeling gekomen. De rol van Europese uitvinders hierin is cruciaal. De European Inventor Award onderstreept nog eens de bijdrage die Europese uitvinders, onderzoekers en ondernemers leveren aan innovatie en de manier waarop hun uitmuntende prestaties ook de economische ontwikkeling en de werkgelegenheid in Europa hebben gestimuleerd", zegt EPO - president Benoit Battistelli.
Made in Europe
Er zijn een aantal zaken die alle baanbrekende innovaties met elkaar gemeen hebben, of dat nu een revolutionaire plug is, complexe technieken als LTE of MP3 of baanbrekende geneesmiddelen die een sprankje hoop bieden in de strijd tegen hiv en kanker. Ze maken ons leven makkelijker, redden levens of vormen een grote sprong voorwaarts in het onderzoek. Ze creeren waarde en werkgelegenheid. Het is een feit dat veel baanbrekende uitvindingen "made in Europe" zijn. Ieder jaar worden vanuit Europa ongeveer 94.000 octrooiaanvragen ingediend bij het Europees Octrooibureau (EOB). Een sterk Europees octrooisysteem zorgt voor een goede regelgeving voor creatieve geesten - en voor de bescherming van technische innovatie voor bijna alle beroepsgroepen.
Praktisch
De wekelijkse terugblik loopt door tot Pasen, waarbij aandacht wordt besteedt aan boeiende onderwerpen als 3-D printen, LCD & LED en Automotive. Rondom Wereld Kanker Dag op 4 februari en de Internationale Vrouwendag op 8 maart 2015 zullen hieraan gerelateerde uitvindingen en ontwikkelingen de revue passeren. Voor meer informatie en video's, bezoek ons op www.epo.org/european-inventor of op onze Facebook-pagina (https://www.facebook.com/europeanpatentoffice).
Over het EOB
Met bijna 7.000 medewerkers is het Europees Octrooibureau ( EOB ) een van de grootste Europese openbare instellingen. Het hoofdkantoor bevindt zich in Muenchen en er zijn eveneens vestigingen in Den Haag, Berlijn, Wenen en Brussel. Het EOB werd opgericht met als doel de samenwerking op het gebied van octrooien in Europa te versterken. Dankzij de gecentraliseerde octrooiprocedure van het EOB kunnen uitvinders hun uitvindingen op een bijzonder doeltreffende manier in de 38 landen die lid zijn van het Europees Octrooibureau beschermen. Het EOB is bovendien 's werelds toonaangevende instantie op het gebied van octrooi-informatie en octrooienonderzoek.