(Oog)zorg bereikbaar maken voor mensen van niet-Nederlandse afkomst

20 januari 2015

Hoewel er in Nederland voldoende voorzieningen en mogelijkheden zijn voor mensen met een oogaandoening, weet niet iedereen de juiste zorg te vinden. Stichting Gezondheid Allochtonen Nederland (SGAN) zet zich in om de zorgwereld inzichtelijk te maken voor mensen van niet-Nederlandse afkomst. De stichting sloeg de handen ineen met Bartimeus, Visio en de Oogvereniging om dit doel te bereiken.

Vrijdagmiddag in een Turkse moskee te Amsterdam, het gebed is net afgelopen. In de kantineruimte hebben zich tientallen mensen verzameld om een voorlichtingsbijeenkomst van SGAN, Visio, Bartimeus en de Oogvereniging bij te wonen. Op tafel staan Turkse thee en lekkernijen, de sfeer is ontspannen. Deskundigen vertellen aan de hand van foto's over veelvoorkomende oogaandoeningen, zoals glaucoom en staar, en de mogelijkheden van revalidatie. Mehmet Uygun, oprichter van SGAN, vertaalt de presentatie in het Turks. Er wordt aandachtig geluisterd.

Deze voorlichtingsbijeenkomst is onderdeel van een serie bijeenkomsten door het hele land. Ze zijn gericht op diverse groepen allochtonen: van Chinezen tot Koerden. Mehmet vertelt: "De zorgwereld is best ingewikkeld als je de weg niet weet. Wij willen deze mensen kennis laten maken met revalidatieorganisaties zoals Visio en Bartimeus."

Margot ter Wal, maatschappelijk werker bij Bartimeus: "De bekendheid van instellingen als Visio en Bartimeus bij deze doelgroep kan zeker verbeterd worden. Als organisatie moet je zelf ook zorgen dat je in beeld bent. Dit project draagt daar aan bij."

Het gehele nieuwsbericht kunt u lezen op de website van de Oogvereniging.

Zie het origineel.