Supermarkten verminderen voedselverspilling
De Stichting Super Supermarkt Keurmerk (SSK) heeft grootse ambities als het gaat om het verminderen van voedselverspilling. Dat bleek wel tijdens de Vakcentrum Nieuwjaarsbijeenkomst - het SSK Congres Gezond Gesprek, dat vandaag plaatsvond in Bunnik. Patricia Hoogstraaten, directeur van het
Vakcentrum en de Stichting SSK, liet duidelijk merken dat het verminderen van voedselverspilling hoog op haar agenda staat.
"Wij leveren in 2015 tools, delen topinitiatieven en stimuleren zelfstandige levensmiddelendetaillisten om een actieve bijdrage te leveren aan de vermindering van voedselverspilling in de winkel en bij de consument", aldus Hoogstraaten. "De persoonlijke binding tussen de lokale zelfstandige
winkelier en zijn medewerkers met de klant is de basis voor voorlichting en beinvloeding van klantengedrag."
Alliantie Verduurzaming Voedsel
2014 was het Jaar tegen Voedselverspilling. De ambities van de Stichting SSK bleken tijdens de presentatie van de resultaten van dat jaar door de Alliantie Verduurzaming Voedsel aan staatsecretaris Dijksma van Economische Zaken. De Stichting SSK participeert in de Alliantie Verduurzaming
Voedsel met als doel de voedselverspilling zo veel mogelijk terug te dringen. De Stichting SSK heeft staatssecretaris Dijksma toegezegd ook in 2015 volop initiatieven te blijven ontplooien. Enerzijds door vanuit de stichting te komen met initiatieven, anderzijds door een platform te bieden
waarmee SSK gecertificeerde ondernemers elkaar onderling kunnen informeren en inspireren tot activiteiten.
Activiteiten
Er wordt veel onderzoek gedaan naar kansen en mogelijkheden om voedselverspilling tegen te gaan. De activiteiten en medewerkers op de winkelvloer blijken daar van grote invloed te zijn. De Stichting SSK heeft tal van activiteiten ontwikkeld en initiatieven ontplooid om voedselverspilling te
verminderen. Enkele voorbeelden daarvan zijn:
Stickeractie tegen voedselverspilling
SSK gecertificeerde supermarkten attenderen consumenten op producten die de houdbaarheidsdatum naderen door ze te voorzien van stickers met de tekst `Samen tegen voedselverspilling, kwestie van doen!'. Met deze actie spelen SSK supermarkten in op de bewustwording van de consument. In de
supermarkt zijn consumenten geneigd om producten met de langste houdbaarheid te kiezen, terwijl de producten op korte termijn worden geconsumeerd. Dat leidt tot voedselverspilling.
WUR-onderzoek voedselverspilling
De Stichting SSK participeert in een onderzoek van de Wageningen University (WUR) naar voedselverspilling in de retail. Er hebben interviews plaatsgevonden met SSK gecertificeerde supermarktondernemers. Deze interviews geven inzicht in hun inspanningen op het gebied van de reductie van
voedselverspilling en de belemmeringen die zij daarin ervaren. In het onderzoek is ook aandacht voor mogelijke oplossingen om deze belemmeringen in de praktijk weg te nemen. Op deze manier dragen de SSK ondernemers bij aan het vergaren van inzichten en aan het vinden van oplossingen.
Convenant Vereniging Voedselbanken Nederland
Om de samenwerking met lokale en regionale voedselbanken te vergemakkelijken en te ondersteunen, ondertekenden de Stichting SSK en de Vereniging Voedselbanken Nederland een convenant. Deze samenwerking heeft een belangrijke stap in de vermindering van voedselverspilling opgeleverd.