Milieuactivist Felix Finkbeiner is RD's 'Europeaan van het Jaar 2015'


Een miljard bomen voor een schonere wereld - 17-jarige milieuactivist Felix Finkbeiner verkozen tot Europeaan van het Jaar 2015 van Reader’s Digest.

STUTTGART, 20150120 -- Hij is 17 jaar oud en nu al mondiaal ambassadeur voor een betere bescherming van het klimaat. Felix Finkbeiner en zijn organisatie Plant-for-the-Planet hebben wereldwijd al honderden miljoenen stekken geplant om de aarde te beschermen tegen de verwoestende gevolgen van klimaatverandering. Die betrokkenheid was reden voor de Europese edities van het tijdschrift Reader’s Digest om Finkbeiner uit te roepen tot ‘Europeaan van het Jaar 2015’. Finkbeiner is de twintigste en jongste Europeaan die deze onderscheiding ontvangt.

Het doel van Plant-for-the-Planet is om in 2020 liefst 1000 miljard bomen te hebben geplant, één voor elke 150 bewoners van onze planeet. Felix over die ambitie: “De aarde heeft ruimte genoeg voor al die extra bomen, zonder dat we hoeven in te grijpen op de beschikbare ruimte voor landbouw en wonen. Bovendien zouden die bomen een kwart van de mondiale CO2-uitstoot absorberen.”

[Milieuactivist Felix Finkbeiner is RD's 'Europeaan van het Jaar 2015'] Felix Finkbeiner begon zijn wereldwijde actie op zijn negende, met een spreekbeurt op school over de Keniaanse Nobelprijswinnares Wangari Maathai die zorgde voor het planten van 30 miljoen bomen in haar geboorteland. “Ik kreeg het idee dat mijn klasgenoten en ik ook iets dergelijks konden, dus plantten we een boom,” vertelt Felix in het februari-nummer van Readers Digest.  De organisatie Plant-for-the-Planet heeft intussen 120.000 kinderen over de hele wereld weten te mobiliseren en Felix reist de hele wereld over om zijn boodschap te verkondigen. In 2011 sprak hij tot de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties waar hij diepe indruk maakte.

Felix, die les krijgt op een internationale school in Duitsland, wil uiteindelijk in de Verenigde Staten gaan studeren, om vooral daar voor zijn ideaal te vechten. “Er zijn veel teveel mensen in Amerika die denken dat extreem weer van alle tijden is”, zegt hij.  “Maar 97 procent  van de klimaatstudies concludeert dat klimaatverandering het gevolg is van menselijk handelen en dat moet zeer serieus genomen worden.”

De Europeaan van het Jaar van Readers Digest
Elk jaar wijzen de hoofdredacteuren van de internationale edities van het tijdschrift Readers Digest deze onderscheiding toe aan mensen die zich inzetten voor belangrijke sociale kwesties en die daarmee een positieve bijdrage leveren aan het welzijn van anderen. Sinds de invoering van de onderscheiding in 1996 werd hij onder meer toegewezen aan de Franse rechter Eva Joly (2002) voor haar strijd tegen corruptie, aan de Nederlands-Amerikaanse Ayaan Hirsi Ali voor haar activisme voor de vrouwenrechten, de Duitse aids-activist Joachim Franz (2009) en de geestelijke vader van open source software, Linux-ontwikkelaar Linus Thorvalds (2001).

Het internationale tijdschrift Readers Digest verschijnt in 29 edities en 17 talen.