Nog betere zorg aan patienten met baarmoederslijmvlieskanker in Zuidwest-Nederland

20 januari 2015 gynaeoloog Beekhuizen

Onder leiding van dr. Van Beekhuizen, gynaecoloog in het Havenziekenhuis, heeft een groep artsen en verpleegkundigen in de regio Zuidwest-Nederland zich ingezet om de zorg aan patienten met baarmoederslijmvlieskanker verder te verbeteren. Op basis van ieders kennis, ervaring en de nieuwste wetenschappelijke onderzoeken is er een 'zorgpad' ontwikkeld. Dit zorgt ervoor dat iedere patient de beste zorg op de beste plek krijgt. De zorg is in elk ziekenhuis hetzelfde volgens de beste standaard. Om patienten goed te informeren is er een behandelwijzer gemaakt met duidelijke informatie over de ziekte, behandelmogelijkheden en allerhande praktische zaken.

Van papier naar praktijk

Het regionale zorgpad dat bestaat uit diverse documenten, geeft een omschrijving van de inhoud en het proces van de zorg aan patienten met baarmoederkanker. Denk hierbij aan regionale afspraken over de verwijzing, de diagnostiek, de behandeling, de nazorg en de palliatieve zorg. De afspraken zijn gebaseerd op de richtlijnen en normen en zijn aangevuld met wetenschappelijke inzichten. Deze afspraken worden in elk ziekenhuis in de regio gebruikt in de dagelijkse praktijk van zorg en onderzoek. Daarnaast is een behandelwijzer gemaakt waardoor elke patient uitstekende informatie ontvangt over bijvoorbeeld de ziekte, behandelmogelijkheden en allerhande praktische zaken.

Sturen op kwaliteit van zorg

Ook zijn er afspraken gemaakt over kwaliteitsindicatoren, die informatie geven over de kwaliteit van de zorg. Daarbij is afgesproken wat de streefnorm is van de regio. Bijvoorbeeld: minimaal 80% van de patienten heeft binnen vijf werkdagen na de verwijzing van de huisarts een afspraak op de polikliniek. Of: 100% van de patienten wordt na de operatie besproken in het multidisciplinaire overleg. Deze cijfers worden in elk ziekenhuis geregistreerd, geanalyseerd en besproken. Als het nodig is worden verbeteringen in gang gezet en dat zorgt ervoor dat de zorg goed is en blijft. In het regionale zorgpad zijn ook afspraken gemaakt over de beste plek van de ingewikkelde behandeling van patienten met endometriumcarcinoom. Sommige complexe behandelingen worden niet langer in alle ziekenhuizen geleverd, maar in een aantal ziekenhuizen. Deze zogenaamde `concentratie van zorg' levert ook een bijdrage aan nog betere zorg.

Inzet van alle ziekenhuizen

Dit resultaat is tot stand gekomen dankzij de inzet van velen, zoals gynaecologisch oncologen, gynaecologen, internisten-oncologen, radiotherapeuten, pathologen en verpleegkundig specialisten. Initiatiefnemer en projectleider was dr. Heleen van Beekhuizen, gynaecologisch oncoloog in het Erasmus MC. De zorgprofessionals zijn ondersteund door het IKNL (Integraal Kankercentrum Nederland) en het projectbureau van de stichting BeterKeten. Implementatie van het zorgpad zal in IKNL-verband plaatsvinden en gemonitord worden.

Commitment aan de afspraken

De ziekenhuizen die aan zich committeren aan de gemaakte afspraken zijn: het Admiraal de Ruyterziekenhuis, het Albert Schweitzer ziekenhuis, het Beatrix ziekenhuis, het Franciscus Ziekenhuis, het Erasmus MC, het Havenziekenhuis, het Ikazia Ziekenhuis, het Lievensberg Ziekenhuis, het Maasstad Ziekenhuis, het Sint Franciscus Gasthuis, het Spijkenisse Medisch Centrum, het IJsselland Ziekenhuis, het Van Weel Bethesda ziekenhuis, het Vlietland Ziekenhuis en ZorgSaam. Tijdens de eindbijeenkomst hebben vertegenwoordigers van de aanwezige ziekenhuizen hun handtekeningen onder de afspraken gezet. Hiermee geven ze aan verder aan de slag te gaan met wat nu op papier staat om zo de zorg voor deze patientengroep in de praktijk nog verder te verbeteren.