"Kansen om verder te komen"


Veghel en DOE-budgetten

20-01-2015

Een leefbaarheidsbudget om bewoners in beweging te krijgen en te stimuleren. Daar is volgens Nadina Hamzic-Ibrahimovic beleidsmedewerker van de gemeente Veghel absoluut behoefte aan. "Als ik terugkijk naar de IDOP's is er behoefte om de beweging die toen is ontstaan voort te zetten".

Een eenvoudige, breed opgestelde regeling
Gemeente Veghel hanteert zelf ook al een regeling waarbij ze bewoners stimuleert om in beweging te komen en leefbaarheidsinitiatieven te ontplooien. De bewoners van Veghel reageerden dan ook positief toen deze DOE-budgetten regeling er kwam.

"De regeling is niet ingewikkeld en breed opgesteld. Alleen Leefbaarheid is een criterium, waardoor veel initiatieven in aanmerking kunnen komen. Het is een stimulans voor bewoners". Ook juicht Hamzic-Ibrahimovic de gekozen vorm van cofinanciering toe. "Bewoners gaan niet de bekende weg
bewandelen, maar nieuwe paden verkennen".

"Verbondenheid in wijken en dorpen"
De gemeente Veghel merkt dat dorpen vaker actiever met leefbaarheid bezig zijn dan wijken en gemakkelijker starten met initiatieven. Vooral omdat de voorzieningen daar meer onder druk staan.

"Pinautomaten, openbaar vervoer en kermissen verdwijnen in dorpen. DOE-budgetten kunnen de bewoners een aanzet geven om dat zelf te verbeteren".

In de wijken liggen de kansen vooral op sociaal vlak en biedt deze regeling ook mogelijkheden om aan de slag te gaan. Bijvoorbeeld met het terugdringen van verpaupering of het realiseren van groene initiatieven. "Het is belangrijk dat de mensen elkaar leren kennen, zodat er sociale
verbondenheid ontstaat."

"Betrokken en zelfwerkzaam"
Hamzic-Ibrahimovic verwacht dat de regeling zelfwerkzaamheid van bewoners stimuleert. "We kunnen als overheid niet meer alles zelf doen. We hebben daar de bewoners bij nodig. We stimuleren ze om zelf initiatieven op te pakken. Dat zorgt voor een grotere betrokkenheid en laat zien dat je samen
iets kunt bereiken. Mensen werken samen, leren elkaar kennen en bouwen relaties op. Dat is mooi voor de samenleving".

"Kansen om verder te komen"
De regeling biedt volgens Hamzic-Ibrahimovic kansen om verder te komen en om in een nog beter en leuker Brabant te wonen. "Ik zou initiatieven willen blijven stimuleren. Ook zonder subsidie, want de DOE-budgetten zijn vooral het juiste zetje in de goede richting."