RDW brengt nieuwe kentekenreeks voor bromfietsen uit

Op vrijdag 16 januari is de RDW met de uitgifte van een nieuwe reeks kentekens voor bromfietsen gestart. In deze nieuwe kentekenreeks, zijn meer kentekens beschikbaar dan in de vorige reeks. Dit komt omdat in de nieuwe reeks meer letters worden gebruikt en dus meer combinaties te maken zijn.

Het eerste bromfietskenteken in de nieuwe reeks is DBB01B. Het eerste kenteken in de vorige reeks was D001BB en werd zes jaar geleden op 11 december 2008 uitgereikt. In totaal zijn in de afgelopen jaren 508.000 kentekens voor bromfietsen gebruikt.

Elke voertuigcategorie (behalve de personenauto's) heeft een eigen letter op het kenteken. Voor brom- en snorfietsen is dat de D of F. De RDW gebruikt geen klinkers meer in kentekens (met uitzondering van het kenteken voor opleggers). De C en Q worden niet gebruikt omdat deze teveel op een nul lijken. Naast de afkorting van een politieke partij worden de volgende lettercombinaties ook niet gebruikt: GVD, NKK, NSB, PKK, PSV, TBS, SS en SD.

Registratie

Het kenteken is belangrijk voor de handhaving van verkeersveiligheid en de opsporing van criminaliteit. Via het kenteken zijn de technische gegevens en de gegevens van de eigenaar/houder achterhalen. Hierdoor kunnen de handhavende instanties de bromfietsrijders aangespreken op weggedrag, de technische staat van het voertuig en de verzekeringsplicht.

Goed vastzetten

Gezien het belang van een juiste kentekenregistratie moeten de kentekenplaten goed zijn bevestigd. Meer informatie hierover is te lezen op www.rdw.nl en www.stavc.nl