Verbinding tussen veiligheid en zorg

Froukje de Vries is beleidsmedewerker bij de afdeling crisisbeheersing. Ze werkt sinds 7 jaar bij Veiligheidsregio Fryslan. "Met onze ketenpartners werken we eraan om tijdens een crisis samen goede zorg te kunnen leveren."

Wat doe je als beleidsmedewerker bij de afdeling crisisbeheersing?

"Ik ben ondersteunend aan de processen rondom vakbekwaamheid, evenementen en informatiemanagement. Als beleidsmedewerker zie ik het als mijn rol om een verbindende schakel te zijn tussen het operationele en het beleid. Een beleidsstuk geeft vaak de afbaking en kadering weer. Zo schrijf ik bijvoorbeeld het OTO-jaarplan van GHOR Fryslan. Daar staan onder andere de doelen in voor 2015 maar ook hoeveel oefeningen we doen. Daarnaast heb ik een operationele functie. Ten tijde van een crisis ben ik hoofd actiecentrum binnen de sectie GHOR. Ik heb zitting in het Regionaal Cooerdinatie Centrum (RCC) en leid de vergaderingen van het actiecentrum."

Wat vind je leuk aan je werk?

"Dat ik me met veel verschillende onderwerpen bezighoud. Ik kom bij veel bedrijven en organisaties. Van ziekenhuizen tot gemeenten en de regionale ambulancevoorziening. Ik heb een kantoorfunctie, maar ik ga zoveel mogelijk mee naar oefeningen. We bereiden ons als afdeling, maar ook met onze zorg- en ketenpartners, voor op incidenten waarvan je hoopt dat deze nooit voorkomen, maar helemaal te voorkomen zijn ze niet."

Wat maakt je werk uitdagend?

"Onder andere de verschillende belangen die organisaties hebben. Desondanks moeten ze elkaar ten tijde van een crisis wel weten te vinden en kunnen samenwerken. Daar proberen wij voor te zorgen."

Waar ben je op dit moment mee bezig?

"Een van de onderwerpen waar ik druk mee ben, is zorgcontinuiteit. Wat we merken is dat voor zorginstellingen het leveren van zorg geen enkel probleem is, maar dat ze vanzelfsprekend minder ervaring hebben met evacuaties, ontruimingen en dat soort zaken. Zorginstellingen blijven echter zelf ten alle tijde verantwoordelijk voor de te leveren zorg. Wij kunnen ze adviseren in de voorbereiding op calamiteiten en ook helpen met zaken als lijnen te leggen met andere zorginstellingen en/of veiligheidspartners voor opvang of de registratie van mensen tijdens een incident."

Op welk resultaat ben je trots?

"Dat de visie zorgcontinuiteit is vastgesteld door het bestuur van Veiligheidsregio Fryslan. We hebben nu een beter inzicht in wat we van elkaar kunnen verwachten en ook de rol van de veiligheidsregio is vastgelegd. We zijn daarmee een sterke schakel tussen veiligheid en bestuur naar zorginstellingen. Zorg- en ketenpartners kunnen een beroep op ons doen voor vragen over veiligheid. Om daar meer bekendheid aan te geven, organiseren we dinsdag 14 april een bijeenkomst over zorgcontinuiteit. Geinteresseerden kunnen zich alvast aanmelden."

Kun je iets meer vertellen over die bijeenkomst?

"Op de bijeenkomst zorgcontinuiteit willen we met zorginstellingen in gesprek om te verduidelijken wat zij van ons nodig hebben en wat wij ze kunnen bieden. Dit doen we aan de hand van voorbeelden uit de praktijk. Dat versterkt ons netwerk. De rol van de veiligheidsregio is veranderd van regiehouder naar ondersteuner. Waar we eerst een meer controlerende rol hadden en wellicht zouden vragen: Heeft deze zorginstelling wel een evacuatieplan? Ligt de nadruk nu meer op: Wat zou je doen als hier brand uitbreekt, de watertoevoer wordt afgesloten of een infectieziekte uitbreekt?"

Voor vragen of meer informatie kunt u contact opnemen met de afdeling Crisisbeheersing van Veiligheidregio Fryslan.