Positieve verwachtingen verbeteren uitkomst na hersenletsel
Positieve verwachtingen verbeteren uitkomst na hersenletsel
19 januari 2015
Mensen die revalideren na een herseninfarct of ander `Niet Aangeboren Hersenletsel' (NAH) bereiken een hogere kwaliteit van leven als ze beschikken over veel vertrouwen in hun eigen kunnen bij het omgaan met de nieuwe situatie (zelf-effectiviteit). Ook het uiten van negatieve emoties (emotiegerichte coping) heeft een voorspellende waarde: wie dat veel doet, bereikt op de langere termijn een lagere kwaliteit van leven. Omdat zelf-effectiviteit in behandeling vergroot kan worden, is het volgens promovenda Ingrid Brands belangrijk om mensen te screenen op deze factoren direct na het ontstaan van het hersenletsel. De revalidatiearts verdedigt haar proefschrift op vrijdag 23 januari aan de Universiteit Maastricht.
Feedback
Aan deze studie deed een kleine 150 patienten mee. Zij scoorden hun eigen kwaliteit van leven direct na het oplopen van het hersenletsel en een jaar later opnieuw. Zelf-effectiviteit kan vergroot worden via vaardigheidstraining, constructieve vergelijking met lotgenoten, mondelinge feedback en bijvoorbeeld leren met stress en vermoeidheid om te gaan. "Het trainen van de zelf-effectiviteit van de patient gebeurt momenteel soms impliciet, maar is zeker nog niet standaard in de behandeling. Het is wel iets waar we veel mee kunnen winnen", zegt Ingrid Brands, die in de praktijk dagelijks ziet hoe lichaam en geest een zijn. Brands is sinds 1998 werkzaam als revalidatiearts bij Libra Revalidatie & Audiologie, locatie Blixembosch. "Het functioneren van mensen wordt sterk bepaald door hun verwachtingen en hun wijze van omgaan met problemen."
Vernieuwend
Jaarlijks krijgen in Nederland ongeveer 130.000 mensen te maken met de gevolgen van Niet Aangeboren Hersenletsel (van wie ongeveer 40.000 na een herseninfarct). De waarde van zelf-effectiviteit is nog nauwelijks onderzocht voor mensen met NAH en dat maakt deze studie vernieuwend. "Klinische richtlijnen voor bijvoorbeeld revalidatie na een herseninfarct, zouden meer oog moeten hebben voor psychosociale aspecten en persoonskenmerken", betoogt de revalidatiearts. Ze hoopt dan ook subsidie te verwerven voor vervolgonderzoek waarmee een trialstudie kan worden opgezet om de resultaten te bevestigen.
Het volledige proefschrift van Ingrid Brands, getiteld `The adaptation process after acquired brain injury. Pieces of the puzzle', is te downloaden via issuu.com/gildeprintdrukkerijen/docs/proefschrift_brands/1 De verdediging vindt plaats op vrijdag 23 januari aan de Universiteit Maastricht, om 12.00 uur.