Internationale ontwikkelingsexperts bijeen in Den Haag

Nieuwsbericht | 16-01-2015

Op een moderne en effectieve manier extreme armoede uitbannen. Met dat doel vergadert 19 en 20 januari de stuurgroep van het Global Partnership for Effective Development Cooperation (GPEDC) op het ministerie van Buitenlandse Zaken in Den Haag. Minister Lilianne Ploumen voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking zal als covoorzitter leiding geven aan de tweedaagse bijeenkomst.

Het Global Partnership is een internationaal platform waarin overheden, bedrijven, maatschappelijke en filantropische organisaties samenwerken, om ontwikkelingssamenwerking aan te passen aan de nieuwe mondiale verhoudingen. 161 landen en 54 organisaties wisselen ervaringen, kennis en expertise uit om complexe ontwikkelingsvraagstukken beter aan te pakken. Doel is het bestaan van meer mensen te verbeteren en de beperkte middelen beter te benutten. Zo moet in een generatie extreme armoede worden uitgebannen.

Als covoorzitter wil minister Ploumen het debat over ontwikkelingssamenwerking in het GPEDC een impuls geven: haar agenda van hulp en handel is daarin leidend. Volgens haar zijn overheden en ngo's belangrijk in de ontwikkelingssamenwerking, maar moet de rol van het bedrijfsleven prominenter worden. `Handel speelt een grote rol in de economische groei in veel ontwikkelingslanden. Nu moeten we die groei inzetten tegen armoede en ongelijkheid. Dat vraagt om een vernieuwde aanpak.'

2015 wordt een sleuteljaar voor ontwikkelingssamenwerking. Het Global Partnership zal een belangrijke rol spelen in de nieuwe ontwikkelingsagenda van de Verenigde Naties die in september de Millenniumdoelen moet gaan opvolgen. Het GP zal zich richten op een effectieve en moderne uitvoering van die post-2015 agenda. De bijeenkomst in Den Haag zal daarom in het teken staan van de aansluiting op de nieuwe ontwikkelingsagenda. Aanwezig zijn vertegenwoordigers van de 24 leden van de stuurgroep, waaronder de andere covoorzitters: minister Meade van Buitenlandse Zaken van Mexico en minister Gondwe van Financien van Malawi.