Schagen: Baggerdata schonen lekker op


19 januari 2015 - Nieuwsartikel

De gemeente Schagen gaat de komende tijd drie actuele casussen verder uitwerken vanuit dataperspectief.

Dit is het resultaat van een interne sessie met beleidsmedewerkers en uitvoerders, waarin de mensen zelf hebben ervaren hoe open data een bijdragen kunnen leveren aan de oplossing van hun eigen vraagstukken of activiteiten.

Verder uitwerken betekent in dit geval: de relevante data analyseren en waar mogelijk publiceren, het bij het vraagstuk betrokken netwerk van stakeholders samenbrengen, inspireren en het dataperspectief ook bij hen meer in top of mind te brengen en natuurlijk ook het aansturen op daadwerkelijk
hergebruik van de data. Hieronder een korte samenvatting van de casus 'Afvoeren van baggerslib'.

Baggerdata schonen lekker op

Al het oppervlaktewater in Schagen wordt eens in de 12 tot 16 jaar op diepte gebracht door middel van baggeren. De frequentie wordt mede bepaald door de flora- en faunawetgeving. Het werk wordt uitgevoerd door externe partijen in opdracht van de gemeente. Baggeren is seizoensgebonden werk.

Als het baggerslib van slechte kwaliteit is (het slib wordt bemonsterd) dan moet het afgevoerd worden naar het baggerdepot. Al het andere slib (het merendeel is van verwerkbare kwaliteit) mag gestort worden op de kant. Aanlandigen (bewoners met land grenzend aan oppervlaktewater) zijn
onderhoudsplichtig en moeten in principe storting van het slib op hun grond toelaten.

Bezwaren

Dit kan echter niet altijd en soms zijn er legitieme bezwaren van aanlandigen, waardoor slib van goede kwaliteit niet ter plekke neergelegd kan worden. Het wordt dan naar het depot gebracht. Dit brengt extra kosten (transport, depot) mee.

Slib van verwerkbare kwaliteit is een voedingsstof voor de bodem en dus interessant voor boeren.

De gemeente Schagen wil slib van verwerkbare kwaliteit niet meer naar het baggerdepot brengen, maar lokaal verwerken. Uit bezuinigingsoogpunt en vanuit duurzaamheidsdoelstellingen (lokaal hergebruik). Dit betekent dat het slib naar andere plekken gebracht moet worden, direct en zo dicht
mogelijk bij de plaats waar het opgehaald wordt. De vragen die daarbij beantwoord moeten worden zijn in ieder geval 'Hoe kom je aan deze geschikte plekken?' en 'Waar vind je lokale afnemers, boeren die het slib willen hergebruiken?'.

Open data

Hoe kunnen open data hierbij helpen? Bijvoorbeeld:

* Met behulp van open data kan de baggerplanning inzichtelijk gemaakt worden (zodat ook de afnemers kunnen plannen, eventueel intekenen).
* Met behulp van open data kan de slibstroom inzichtelijk gemaakt worden (aard, hoeveelheid, locatie).
* Met behulp van open data kunnen mogelijk andere geschikte stortlocaties in kaart gebracht worden.
* Met behulp van open data kan de potentiele hergebruikdoelgroep geidentificeerd worden (door combinatie percelen, soort gebruik, eventueel bodeminformatie, ...)
* Met behulp van open data kan ook de financiele besparing inzichtelijk gemaakt worden.

De gemeente zal het voortouw moeten nemen om deze data niet alleen beschikbaar te maken, maar ook inzichtelijk. De gemeente is daarmee hergebruiker van de eigen data en plukt daar ook de vruchten van. In gesprek met de stakeholders leren we ook de hergebruikpotentie van het netwerk kennen.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Tweet
Deel