Schagen: Met data van anderen aan het werk
19 januari 2015 - Nieuwsartikel
De gemeente Schagen gaat de komende tijd drie actuele casussen verder uitwerken vanuit dataperspectief.
Dit is het resultaat van een interne sessie met beleidsmedewerkers en uitvoerders, waarin de mensen zelf hebben ervaren hoe open data een bijdragen kunnen leveren aan de oplossing van hun eigen vraagstukken, activiteiten. Verder uitwerken betekent in dit geval: de relevante data analysen en
waar mogelijk publiceren, het bij het vraagstuk betrokken netwerk van stakeholders samenbrengen, inspireren en het dataperspectief ook bij hen meer in top of mind te brengen en natuurlijk ook het aansturen op daadwerkelijk hergebruik van de data. Hieronder een korte samenvatting van de casus
'Met data van anderen aan het werk'.
Met data van anderen aan het werk
'Iedereen aan het werk' is een speerpunt in de meerjarenvisie van de gemeente Schagen. Een van de acties die daar invulling aan geeft is het het lokaal matchen van stagiaires en schoolverlaters, jonge werkzoekenden aan de (latente) vraag, mogelijkheden van bedrijven.
Voorwaarde om dit te ueberhaupt te kunnen, is inzicht in aard, omvang en beschikbaarheid van stagiaires en schoolverlaters, jonge werkzoekenden en de (latente) vraag uit, mogelijkheden bij het bedrijfsleven en maatschappelijke organisaties. Alleen dit inzicht alleen al kan beweging genereren.
Dit is een gemeentegrensoverschrijdend thema. Er bestaat dan ook al een samenwerkingsverband met de kopgemeenten onder de naam 'De Kop Werkt'.
Inzicht
De gemeente Schagen wil met behulp van open data van anderen meer inzicht krijgen en geven in dit vraagstuk, om op basis daarvan de juiste keuzes te kunnen maken of anderen in de gelegenheid te stellen keuzes voor zichzelf te maken. Nieuw handelingsperspectief dus.
Het is bovendien bijzonder relevant om de ontwikkelingen te kunnen volgen (bijvoorbeeld in een soort dashboard). Er zijn allerlei variabelen denkbaar waarbij de veranderingen laten zien hoe e.e.a. zich ontwikkelt maar die ook een 'earlywarningfunctie' hebben.
Hoe open data hieraan kunnen bijdragen:
* Gecombineerde open data kunnen de mobiliteit binnen de gemeente en tussen gemeenten meer inzichtelijk maken. Onder andere met behulp van data van het werkgelegenheidsregister van de provincie en statistieken van de gemeenten en andere instellingen.
* Aard en omvang van scholen (waar zit welk soort onderwijs) kan met data via data.duo.nl en de Inspectie van het onderwijs verkregen worden.
* Het aanbod van stagiaires, schoolverlaters kan in samenwerking met de scholen opgepakt worden.
* De Kamer van Koophandel kan data verschaffen over de aard en omvang van bedrijven, nieuwkomers et cetera.
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Tweet
Deel