Waardering voor mantelzorgers


Vanaf 2015 zorgen gemeenten zelf voor een vorm van waardering voor mantelzorgers. Mantelzorgcomplimenten voor 2014 kunnen nog tot en met april 2015 worden aangevraagd bij www.svb.nl/mzc.

Inwoners die in het verleden gebruik hebben gemaakt van het mantelzorgcompliment krijgen in de week van 19 januari 2015 een brief van de Sociale Verzekeringsbank (SVB). In de brief staat dat de regeling vervalt. Gemeenten zorgen voortaan zelf voor een vorm van waardering.

2014 was het laatste jaar waarvoor een mantelzorgcompliment kon worden aangevraagd bij de SVB. Gemeenten zijn per 2015 verantwoordelijk voor nagenoeg alle zorg en ondersteuning aan inwoners. Daar valt het waarderen van mantelzorgers ook onder. De gemeenten Naarden, Muiden en Bussum werken op
dit moment (januari 2015) aan een nieuwe regeling. Die regeling moet ervoor zorgen dat inwoners die zorg ontvangen van naasten, daarvoor hun waardering kunnen uiten zoals dat voorheen ook kon met het mantelzorgcompliment. Het is nog niet duidelijk welke vorm de waardering krijgt in 2015. Dit
kan zijn een geldbedrag, een cadeau en/of een vorm van mantelzorgondersteuning. Zodra er meer bekend is, wordt u hierover geinformeerd. Dit zal rond de zomer van 2015 zijn. Ook hoort u dan hoe u van de regeling gebruik kunt maken.

Heeft u het compliment voor 2014 nog niet aangevraagd?

Dit kan alsnog, maar wel tot uiterlijk 30 april 2015. Met vragen hierover kunt u terecht bij de SVB. Kijk op www.svb.nl/mzc of bel met 030 264 84 44.