Voedingsmiddelen uit reststromen in trek


Gepubliceerd op
19 januari 2015

Door
Wageningen UR Food & Biobased Research

Het supermarktschap biedt kansen voor voedingsmiddelen gemaakt van reststromen, mits deze producten niet duurder zijn dan reguliere alternatieven. Dat is de conclusie na een pilotstudie bij de biologische supermarktketen Ekoplaza, afgelopen najaar uitgevoerd onder leiding van Wageningen UR
Food & Biobased Research. De uitkomsten bieden zowel biologische als reguliere supermarkten aanknopingspunten voor reductie van voedselverspilling.

Controleer uw cookie-instellingen

Voor de pilot werden conform HACCP-normen twee hoogwaardige producten ontwikkeld uit AGF-reststromen van het distributiecentrum van Ekoplaza. De koelverse producten - frittata (een Italiaanse groenteomelet) en groentesoep - werden bij vijf winkels in het schap gelegd. Consumenten konden op een
informatiekaartje bij het schap lezen dat de producten op basis van reststromen waren bereid. "De frittata en groentesoep werden zo goed verkocht dat wij na afloop van de pilot besloten het concept landelijk in te voeren. De producten zijn sinds eind december verkrijgbaar bij alle
Ekoplaza-supermarkten in Nederland, zegt Steven IJzerman, medewerker kwaliteit bij Ekoplaza."

Logo kliekjesdag.jpg

Dezelfde prijs

De onderzoekers benadrukken dat opwaardering van reststromen tot producten als frittata en groentesoep alleen interessant is als de kosten laag blijven. Bij een gelijke verkoopprijs geven consumenten de voorkeur aan producten uit reststromen boven reguliere producten. Zijn de producten van
reststromen iets duurder, dan spant het erom, zo blijkt uit onderzoek naar aankoopintenties onder klanten van Ekoplaza en andere supermarktketens. Dit onderzoek werd voorafgaand aan de pilot uitgevoerd door het LEI van Wageningen UR.

De ontwikkeling van hoogwaardige voedingsmiddelen uit reststromen is een effectieve manier om voedselverspilling in de retail te verminderen, aldus de onderzoekers. De kans op succes is het grootst als het nieuwe product terugkomt in het assortiment van de oorspronkelijke eigenaar. Dit
garandeert een grote betrokkenheid van zowel de eigenaar als de verwerker van de reststroom. Bovendien blijven in het geval van Ekoplaza de biologisch geteelde groenten behouden voor de biologische markt.

Grootste afvalstroom

AGF vormen bij Ekoplaza de grootste afvalstroom, zo blijkt uit eerder onderzoek van Food & Biobased Research in 2013. Deze reststroom wordt tot nu toe vooral op een laagwaardigere manier verwerkt via verbranding, compostering of als veevoer.

Andere producten

De pilot met frittata en groentesoep maakt deel uit van het project Verwaarding van reststromen in de biologische retail. Behalve Food & Biobased Research en Ekoplaza zijn ook Traiteur de Oorsprong, LEI Wageningen UR, het Louis Bolk Instituut, het bureau True Food Projects en Bionext partner
in het initiatief. In het project, dat mede gefinancierd is door Ministerie van Economische Zaken, wordt ook gekeken naar mogelijkheden om reststromen te verwerken tot biologische compost en potgrond. Er lopen op dit moment twee pilots waarbij dit onderzocht wordt. De resultaten worden in de
loop van 2015 verwacht. Ook hier komt het nieuwe product terug in het assortiment van Ekoplaza.

* S (Seth) Tromp MSc BA
Contactpersoon S (Seth) Tromp MSc BA
Contactformulier

Wageningen UR Food & Biobased Research

* Koud plasma als wapen tegen chemisch- en hitte-resistente microbiele sporen Koud plasma als wapen tegen chemisch- en hitte-resistente microbiele sporen
* Droger bestrijdt verspilling vis in Afrika Vriesdroger bestrijdt verspilling vis in Afrika
* Proeven met biobased asfalt op basis van lignine Bio-asfalt met lignine in Zeeland

Meer nieuws



Zie ook

* Campagne Voedselverspilling verminderen
* Rapport: Verwaarding van reststromen in biologische retail

Meer informatie over fritatta en groentesoep van Ekoplaza

* Ekoplaza: Kliekjesdag een overschot in de roos

fb-post-kliekjesdag.png