Nabestaanden MH17-ramp gefrustreerd over schadevergoeding
Redactie EenVandaag
17-1-15
Nabestaanden MH17-ramp gefrustreerd over schadevergoeding
Veel nabestaanden van de vliegramp in Oekraïne met de MH17 zijn ontevreden over de afhandeling van de schadevergoeding. Tot op heden hebben de nabestaanden van ongeveer tweederde van de Nederlandse passagiers betaling van het voorschot van 37.000 euro aangevraagd. Ongeveer de helft van die aanvragen is inmiddels voldaan. Maar het gaat allemaal erg moeizaam en duurt te lang, zeggen veel nabestaanden in een enquête van EenVandaag en Stichting Vliegramp MH17.
Vliegtuigmaatschappij Malaysia Airlines gaat niet coulant om met de begrafeniskosten die worden ingediend, zegt letselschadeadvocaat John Beer vanavond in de uitzending van EenVandaag. Hij komt op voor de nabestaanden van een slachtoffer, wiens lichaam onlangs is bijgezet in een familiegraf. Nu is er discussie of deze kosten volledig voor rekening komen van Malaysia Airlines of dat de familie moet meebetalen, omdat er ook andere familieleden in het graf liggen die niet zijn omgekomen bij de fatale vlucht. ,,Het is pijnlijk en het is onbegrijpelijk’’, zegt John Beer.
Hoogleraar Internationaal strafrecht Geert-Jan Knoops verdenkt de luchtvaartmaatschappij er zelfs van dat ze de uitbetaling van de schadevergoeding bewust vertraagt. ,,Daar heeft het nu alleszins de schijn van’’, stelt hij in de reportage.
Malaysia Airlines wilde niet voor de camera van EenVandaag reageren maar heeft de nabestaanden wel een brief gestuurd. Daarin geven ze aan dat ze naar aanleiding van de enquête van EenVandaag en de Stichting Vliegramp MH17 contact hebben gezocht met Slachtofferhulp Nederland. Samen met hen onderzoekt de luchtvaartmaatschappij de klachten en probeert ‘waar nodig en mogelijk’ praktische oplossingen te vinden.
EenVandaag vroeg in samenwerking met Stichting Vliegramp MH17 zestig nabestaanden naar hun ervaring met de uitbetaling van de schadevergoeding door Malaysia Airlines. Zij vertegenwoordigen ieder een omgekomen familie(lid) en zijn zelf familie van één of meerdere slachtoffers. Het onderzoek vond plaats van 19 tm 23 december 2014. Meer resultaten en de volledige verantwoording van het onderzoek zijn te vinden op de website van EenVandaag.