Eredoctoraten voor Frans Timmermans en Jimmy Wales

Eredoctoraten voor Frans Timmermans en Jimmy Wales

16 januari 2015

39ste Dies Natalis Universiteit Maastricht

Op vrijdagmiddag 16 januari namen Frans Timmermans en Wikipedia-oprichter Jimmy Wales onder grote belangstelling een eredoctoraat van de Universiteit Maastricht (UM) in ontvangst. Beiden werden, net als internationale academici Wolfgang Wahlster en Michelle Craske, onderscheiden voor uitzonderlijke bijdragen aan academisch onderwijs en onderzoek. Timmermans droeg zijn eredoctoraat op aan de mijnwerkers van Limburg; Wales, die genomineerd was door studenten, aan de vele vrijwilligers van Wikipedia. De eredoctoren werden gehuldigd tijdens de viering van UM's 39ste Dies Natalis in de Sint Janskerk te Maastricht.

De Dieslezing werd gehouden door Frans Timmermans binnen het thema van dit jaar: Engaging talent.

Prijswinnaars

Promovenda aan de Faculteit der Rechtsgeleerdheid Catalina Goanta won de Wynand Wijnen Onderwijsprijs voor haar buitengewone bijdrage aan onderwijs het van de Universiteit Maastricht. Ze wordt door de jury geprezen om haar vele `extracurriculaire' bijdragen en activiteiten ter bevordering van onderwijsvernieuwing aan de UM. Zo heeft ze het initiatief genomen voor een ingrijpende herziening van het eerstejaars vak Introduction to Comparative Law en introduceerde ze vernieuwende elementen, inclusief een moot court, een mastery learning environment en een peer coaching platform. Een `uitzonderlijk onderwijstalent', aldus de jury.

Voor het tweede jaar werd de Proefschriftenprijs uitgereikt, dit keer voor het beste proefschrift van 2013. De prijs ging naar Ann-Kristin Zobel voor haar thesis "Open innovation: A dynamic Capabilities Perspective". Zobel onderzocht hoe ondernemingen gebruik kunnen maken van `dynamic capabilities' om hun open-innovatie-potentieel verder te ontwikkelen. "Middels het theoretisch conceptualiseren (van onderdelen) van zowel `dynamic capabilities' als open innovatie, het verder verdiepen van de theorievorming en het multidimensioneel meten van de relevante inspanningen en strategieen van ondernemingen is Zobel erin geslaagd om op overtuigende wijze een typisch `moeilijk en multi-interpretabel' onderwerp uit de bedrijfskunde wetenschappelijk inzichtelijk te maken", aldus de jury. Na afloop van haar promotieonderzoek kreeg Zobel een post-doc positie aangeboden bij de Haas School of Business aan de University of California Berkeley.

Dit jaar werden niet alleen studentenprijzen uitgereikt voor de beste masterscripties van 2014 (9); voor het eerst ontvingen ook 17 bachelorstudenten de Bachelorscriptieprijs. Kijk hier voor een volledig overzicht van de prijswinnaars.

Lees in het Webmagazine een interview met Frans Timmermans.

Meer informatie over de Diesviering alsmede speeches en foto- videomateriaal volgt spoedig op www.maastrichtuniversity.nl/dies