Kamer en Bussemaker oneens over uitgangspunten adviesaanvraag Raad voor Cultuur

Kamer en Bussemaker oneens over uitgangspunten adviesaanvraag Raad voor Cultuur

16 januari 2015

Minister Jet Bussemaker (OCW, PvdA) liet de Tweede Kamer gistermiddag weten dat het goed gaat met de cultuursector en dat de bezuinigingen van de afgelopen tijd er niet direct toe hebben geleid dat veel instellingen zijn verdwenen. Om rust in het veld te brengen wil de minister de komende periode geen grote koerswijzigingen. In haar adviesaanvraag aan de Raad voor Cultuur verzoekt de minister de Raad advies uit brengen over diverse onderwerpen en daarbij de huidige budgettaire kaders als uitgangspunt te nemen. Omdat het advies en daarmee ook de adviesaanvraag belangrijke input is voor het nieuwe cultuurbeleid van Bussemaker kon dit rekenen op veel discussie.

Eerst kijken wat nodig is

Het feit dat het advies van de Raad gericht moet zijn op huidige budgettaire kaders was met name voor SP-Kamerlid Jasper van Dijk en PvdA-Kamerlid Jacques Monasch niet acceptabel. Volgens hen moet er eerst goed gekeken wat er nodig is en daarna pas het budget worden bepaald. Ook wil de Kamer dat de Raad een algemene analyse van de effecten van de bezuinigingen uitvoert. De minister kon voorlopig enkel toezeggen dat dat de publicatie Cultuur in Beeld (over trends, cijfers en ontwikkelingen in de sector) in 2015 twee weken eerder komt zodat dit nog meegenomen kan worden in de begrotingsbehandelingen.

VAO

Het debat leidde verder tot een aantal kleine wijzigingen van de adviesaanvraag (bijvoorbeeld specifiekere aandacht voor Leeuwarden als Culturele Hoofdstad, andere financieringsvormen, nieuwe media). Afgerond bleek het debat echter allerminst. De minister bleef vasthouden aan de huidige financiele kaders en daarop kondigde Van Dijk aan een motie in te dienen om hier verandering in te brengen. Dat zal gebeuren in een VAO dat vanwege de grote tijdsdruk zeer snel moet plaatsvinden.