Ruim 300 ha verkaveld in Evertsoord-America

In opdracht van de Provincie Limburg is in het gebied Evertsoord-America de afgelopen 3,5 jaar ruim 300 ha verkaveld via vrijwillige kavelruil of directe aankoop. Dit levert een winst op voor landbouw en natuur. Afgelopen vrijdag werd bij deze mijlpaal stilgestaan met de ondertekening van de laatste vrijwillige kavelruil.

In de koeienstal van Ton van Herpen werd de akte ondertekend door gedeputeerde Patrick van der Broeck en wethouder Bob Vorstermans van gemeente Horst aan de Maas en de agrariers Ton van Herpen en Arie Rops.

Met de herinrichting van de Peelvenen, waar het gebied Evertsoord-America onderdeel van uitmaakt, is in 1990 gestart. Verantwoordelijk gedeputeerde Van der Broeck is lovend over de manier waarop het is opgepakt door de omgeving. "In geen enkel geval is het tot een onteigeningsprocedure gekomen. Van de verkavelde 300 hectare is bijna een derde veranderd van landbouwgrond in natuurgrond, nodig om het hoogveenlandschap te behouden." Nog dit jaar wordt gestart met de benodigde herstelwerkzaamheden.

Natuurontwikkeling

Daarnaast is ca. 84 ha eigendom verkregen voor natuurontwikkeling in het kader van `integrale gebiedsuitwerking Peelvenen-Mariapeel'. In dit project staat realisatie van het Nationaal Natuurnetwerk (voorheen: ecologische hoofdstructuur) en het Nieuw Limburgs Peil (NLP) voor de ontwikkeling van een hoogveenlandschap in het Natura 2000-gebied "Deurnsche Peel en Mariapeel" centraal. Met de verkregen eigendommen kan zo voor natuur en landbouw een optimaal grond- en oppervlaktewatersysteem worden gecreeerd.

Waterconservering

Het landbouwkundig gebruik van landbouwgronden rond de Mariapeel ondervindt beperkingen van de externe werking van de Natuurbeschermingswet (Nb-wet). Sinds eind jaren negentig van de vorige eeuw gelden in het kader van de Nb-wet beperkingen voor activiteiten die de grond- en oppervlaktewaterstand en de waterkwaliteit in het natuurgebied negatief beinvloeden (drainage en beregening).

In de afgelopen tien jaar zijn in samenwerking met de Agrarische Belangengroep Mariapeel diverse projecten in het agrarisch gebied uitgevoerd, die gericht waren op een verbetering van het grond- en oppervlaktewaterbeheer voor natuur en landbouw. Bij agrariers zijn bijvoorbeeld stuwen geplaatst, waterpeilen zijn verhoogd en er is op grote schaal peilgestuurde drainage aangelegd. Diverse maatregelen zijn uitgevoerd om zoveel mogelijk water in het gebied vast te houden. Zo is er voor de landbouw in droge tijden meer water voorradig en minder beregening noodzakelijk, waardoor minder grondwater wordt onttrokken.