Huis van Hilde open voor publiek

Gedeputeerde Elvira Sweet opent op donderdag 15 januari Huis van Hilde, archeologiecentrum Noord-Holland. Het nieuwe duurzame gebouw huisvest het archeologisch depot van de provincie en 2000 m2 publieksruimte met onder meer een vaste tentoonstelling over de archeologie van Noord-Holland. Levensechte mensfiguren, waaronder Hilde uit Castricum en Cees de Steentijdman, staan centraal in de tentoonstelling. Meer dan 1000 vondsten uit de Prehistorie, Romeinse tijd, Middeleeuwen en Nieuwe Tijd zijn voor het eerst te zien. Samen vertellen zij het verhaal over het ontstaan van het noordwesten van Nederland: de metropoolregio Amsterdam.

Gedeputeerde Elvira Sweet:"Het archeologiebeleid van de provincie Noord-Holland bestaat uit vier delen: We moeten zorgen voor goed onderzoek als we iets bouwen of vergraven. Daarnaast moet zoveel mogelijk behouden blijven op de vindplaats, dus in de bodem. Met Huis van Hilde geven wij invulling aan het derde en vierde deel van ons beleid: een zorgvuldige opslag en een goede toegankelijkheid voor het publiek. Huis van Hilde is de plek voor iedereen met belangstelling voor geschiedenis en archeologie van Noord-Holland. De levensechte mensfiguren hebben een centrale plek zodat de bezoeker bijna letterlijk oog in oog komt te staan met het verleden."

Het duurzame gebouw van architect Fons Verheijen meet 4200 m2 en is speciaal toegerust op zijn meerledige functie. Over het depot is een duinlandschap aangebracht, dat zo bijdraagt aan een goed klimaat voor de collectie van meer dan twee miljoen archeologische vondsten uit de provincie. Er zijn afzonderlijk geklimatiseerde depotruimtes voor metaal en organisch materiaal. De langgerekte vorm en het dak zijn geinspireerd op vroegmiddeleeuwse boerderijen uit de buurt.

Internationale allure

Omdat de archeologische collectie van de provincie nooit eerder tentoongesteld is, vertellen de vondsten een volstrekt nieuw en bijna onbekend verhaal over het ontstaan van het delta- en kustlandschap van wat nu de noordelijke Randstad is en de deltametropool van Amsterdam. Zo ontstaat een nieuw beeld van de identiteit van dit deel van ons land. Alle teksten in het centrum zijn in het Engels en Duits vertaald, zodat ook toeristen kennis kunnen nemen van de geschiedenis van de regio voor de Gouden 17e eeuw.

Vaste tentoonstelling

De publieksruimtes en kantoren zijn bovengronds. 550 m2 is ingericht met een vaste tentoonstelling, waarin veertien mensfiguren als leidraad en menselijke context dienen voor de meer dan 1000 archeologische vondsten. Hun gezichten zijn veelal met forensische technieken gereconstrueerd. Bezoekers krijgen zo een idee van het leven en uiterlijk in de verschillende periodes. Rond de mensfiguren staan archeologische vondsten uit die tijd opgesteld. Er zijn topstukken te zien waaronder de kano's uit de Wieringermeer (3300 v. Chr.) en Uitgeest (600 v.Chr.), stenen sarcofagen uit de 12de eeuw en een deel van een schedel van 9500 jaar oud. Daarnaast zijn er sieraden, amuletten, wapens, gereedschap en kook- en eetgerei. Voor kinderen is er het ArcheoLab en scholen kunnen gebruikmaken van een educatief programma. Huis van Hilde heeft ook een zaal voor tijdelijke tentoonstellingen, een filmzaal en een cafe met terras. Het is centraal gelegen: direct naast het NS station Castricum en midden in het Noord-Hollands Duinreservaat.

In Huis van Hilde worden de meest bekende vondsten getoond. Vanzelfsprekend zijn er in de toekomst ook aanwinsten te zien. De collectie breidt zich continue uit met nieuwe vondsten.

Open

Vrijdag 16 januari om 11.00 uur opent Huis van Hilde haar deuren voor het publiek. Het hele weekend (16-18 januari) zijn er diverse activiteiten.

De reguliere openingstijden zijn:

dinsdag t/m vrijdag 9-17 uur

zaterdag en zondag 11-17 uur

tijdens schoolvakanties ook maandag 10-17 uur.

Meer informatie over toegangsprijzen en bereikbaarheid op www.huisvanhilde.nl