Verwaarloosde herder weggehaald bij eigenaar

In een dorp in de gemeente Epe heeft een inspecteur van de Landelijke Inspectiedienst Dierenbescherming (LID) een ernstig verwaarloosde hond in bewaring genomen. De eigenaar had al meerdere waarschuwingen gehad, maar weigerde de situatie te verbeteren.

In december kwam er een melding binnen over een hond en twee katten die ernstig verwaarloosd zouden worden. Eenmaal bij de woning aangekomen troffen de inspecteur en een agent van de dierenpolitie inderdaad een Duitse herder en twee katten aan die duidelijk niet goed verzorgd werden. De hond was veel te mager en het balkon waarop het dier een groot deel van de dag doorbracht, lag vol met ontlasting. Daarnaast was de bench waarin de hond binnen werd gehouden, veel te klein. Geen leefbare situatie dus.

Dorst

De eigenaar van de dieren kreeg de opdracht de woning schoon te maken en de dieren te allen tijde te voorzien van voer en water. Ook moest er een bezoek worden gebracht aan de dierenarts.

Bij een hercontrole lag de hond echter nog steeds in zijn eigen ontlasting en had hij ontzettend veel honger en dorst. Toen er een bak vers water werd neergezet, begon hij direct gulzig te drinken. Omdat de situatie duidelijk niet verbeterd was sinds de eerdere controle, is de hond in opdracht van RVO.nl* overgebracht naar een dierenarts. De arts constateerde dat 'ie ondervoed was, vol zat met vlooien en over zijn hele lijf wondjes had. Ook was het dier erg gestrest en vertoonde hij stereotiep gedrag. Na behandeling door de dierenarts is de hond dan ook in bewaring genomen en overgebracht naar een opvangadres waar hij nu goed verzorgd wordt.

Eindelijk verbetering

De eigenaar heeft de opdracht gekregen de katten in huis te behandelen tegen vlooien en hun leefomgeving te verbeteren. Bij de laatste hercontrole is gebleken dat de eigenaar deze maatregelen heeft opgevolgd en dat het veel beter gaat met de dieren.

De Dierenbescherming vindt goede huisvesting en verzorging essentieel voor het houden van honden. Op de website van het LICG is hier uitgebreide informatie over terug te vinden. Door je hierin te verdiepen en er ook naar te handelen kan veel dierenleed zoals hierboven worden voorkomen.

*De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl) is onderdeel van het ministerie van Economische Zaken en ziet onder andere toe op de naleving van de Wet Dieren. Bij constatering van overtredingen kan deze dienst onder bestuursdwang maatregelen opleggen om de situatie van de dieren te verbeteren en/of de dieren in bewaring laten nemen. Het Openbaar Ministerie bepaalt bij wetsovertreding de uiteindelijk strafmaat.