Directeur F-35-programma: `Prijs F-35 gaat naar beneden' (video)
Nieuwsbericht | 15-01-2015 | 15:02
"We boeken solide en stabiele vooruitgang op alle fronten, al blijven er in een project van deze omvang natuurlijk risico's en uitdagingen." Dat was de boodschap van de Amerikaanse luitenant-generaal Chris Bogdan over de F-35, het jachtvliegtuig dat de F-16 gaat vervangen. De Program Executive Officer van het project F-35 Lightning II Joint Strike Fighter informeerde eergisteren Nederlandse parlementariers en pers over de stand van zaken in dit dossier.
Het F-35 programma loopt goed, zo stelde Bogdan, zowel in de productie- als testfase. Vorig jaar rolden er 36 exemplaren uit de fabriek en dat worden er elk jaar meer. Inmiddels vliegen er 120 toestellen, die gezamenlijk al 25.000 vlieguren maakten. Dit jaar waren er zeer succesvolle testen op de vliegdekschepen USS Wasp en de USS Nimitz. Mede door het ontwerp van Fokker, verantwoordelijk voor de vanghaak van het toestel, was het slagingspercentage van de landingen op het vliegdekschip 100%, een unieke prestatie.
Goedkoper toestel
Ook de prijs van de F-35 gaat naar beneden, de laatste serie was 3,6% goedkoper dan de vorige. In 2019 zou de prijs op 80 tot 85 miljoen dollar uitkomen. Bogdan: "Dan hebben we een toestel van de vijfde generatie voor nagenoeg de prijs van een vierdegeneratietoestel, zoals de F-16." Als uitdagingen voor de komende tijd noemde Bogdan het ontwikkelen en continu updaten van de software, het verbeteren van het voor de F-35 ontwikkelde onderhoudssysteem ALIS en het verder terugbrengen van de productie- en exploitatiekosten.
Uiteindelijk zullen de Verenigde Staten en de 8 partnerlanden, volgens de huidige planning, 3.160 vliegtuigen afnemen. Hiervan zijn er inmiddels 2 aan Nederland geleverd voor de operationele testfase. Op dit moment zijn 4 Nederlandse vliegers en 20 techneuten opgeleid. In maart dit jaar wil Defensie een handtekening zetten voor de volgende 8 F-35's. In totaal schaft Nederland tenminste 37 toestellen aan. Medio 2019 arriveren de eerste exemplaren op Vliegbasis Leeuwarden, in 2021 gevolgd door Volkel.
Ontwikkelingen van de F-35 in 2014
* Download deze video
Zie het origineel.
Spin-off voor Nederlandse industrie
Generaal Bogdan ging uitgebreid in op de spin-off die het F-35-project biedt voor de Nederlandse industrie. Die verwacht de komende jaren voor miljarden dollars aan opdrachten binnen te halen. Het gaat niet alleen om de productie van toestellen, maar ook om het onderhoud. Zo gaat Fokker Technologies de zogenaamde `flaperons' leveren; beweegbare kleppen op de vleugels, nodig bij het stijgen en dalen. Het gaat om een opdracht van ongeveer 75 miljoen dollar, die meer dan 100 Fokker medewerkers langdurig werk oplevert.
Fokker kreeg al eerder de opdracht voor de bekabeling van F-35-toestellen, de vanghaak en voor het produceren van deuren en luiken. Ook is Nederland gekozen als een van de landen, naast Turkije en Noorwegen, voor het motorenonderhoud.