Ruim 40 miljoen voor werkgelegenheidsplan Defensie en politie
Nieuwsbericht | 15-01-2015 | 13:58
Er komt ruim 40 miljoen euro beschikbaar voor het sectorplan Defensie en politie. Werkgevers en vakbonden dragen 24 miljoen bij, de rest komt van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Het geld is vooral bestemd voor omscholing, begeleiding van werk naar werk en instroom van jongeren.
Marcherende militairen
Archieffoto: marcherende militairen
Defensie heeft zich, samen met sociale partners, sterk gemaakt voor het plan. Defensie en Politie functioneren voor een groot deel in een gezamenlijk werkveld en worden geconfronteerd met vergelijkbare arbeidsmarktknelpunten. Afgelopen jaar is daarom de verbinding met de Politie gelegd. Dit leidde tot een sectorplan Defensie en politie met concrete en deel gefinancierde maatregelen. Op deze wijze draagt ook Defensie bij aan de doelstelling van het kabinet om werkgelegenheid te behouden en te voorkomen dat de werkloosheid verder oploopt.
Instroom
Een deel van het geld is voor instroom van nieuw Defensiepersoneel. Dat loopt goed, maar het kan voor technische en IV-functies beter. Zo zijn voor de instroom met een aantal gemeenten afspraken gemaakt voor de werving van minder kansrijke jongeren. Defensie werkt zo mee aan het verminderen van de jeugdwerkloosheid.
Ook gaat een deel van het geld uit het sectorplan naar het waarderen en valideren van werkervaring, diploma's en mobiliteitsopleidingen. Hierbij worden interne opleidingen van grote groepen Defensiewerknemers vergeleken met civiele diploma's. Het ministerie schakelt hiervoor het ministerie Cito, 7 onafhankelijke MBO-examencommissies en 7 ROC's in. Het resultaat moet een kort opleidingstraject zijn om het volledige MBO-diploma te behalen. Al 600 onderofficieren behaalden zo hun MBO 3-diploma.
Burgerpersoneel met veel ervaring en weinig formele papieren moet werkervaring kunnen omzetten in diploma's. De komende 2 jaar krijgen 500 burgermedewerkers in onder meer de techniek en beveiliging daarvoor de gelegenheid.
Mobiliteitsopleidingen worden ook gebruikt om 1.500 militairen zonder (start)kwalificatie een MBO-diploma te bezorgen. Er zijn ongeveer 4.500 militairen zonder startkwalificatie.
Ook worden voor 1000 onderofficieren met weinig formele/civiele diploma's opleidingstrajecten ontwikkeld. Deze groep functioneert goed op niveau 3 of 4 van de Wet Educatie Beroepsonderwijs. Daardoor ontstaan goede mogelijkheden op een vergelijkbare functie bij uitstroom.
Voor 200 officieren die voor 2011 een opleiding aan de NLDA afrondden, wordt onderzocht hoe hun militaire diploma's ook in de burgermaatschappij kunnen worden erkend op HBO- of WO-niveau.
Vliegtuigonderhoudsmonteurs moeten door een leerdock (een gesimuleerde leer/praktijkomgeving) makkelijker in- en doorstromen naar functies binnen en buiten Defensie.