POL2014: Voor de Kwaliteit van Limburg

Vanaf vrijdag 16 januari treedt het nieuwe Provinciaal Omgevingsplan (POL2014) in werking en te raadplegen via de provinciale website www.limburg.nl/pol2014.

Op 12 december 2014 hebben Provinciale Staten het POL2014, de Omgevingsverordening Limburg 2014 en het Provinciaal Verkeers- en Vervoersprogramma 2014 vastgesteld.

POL2014 is de visie van de Provincie op wat er nodig is om de kwaliteit van onze fysieke omgeving te verbeteren. Het plan heeft de wettelijke functie van een ruimtelijke structuurvisie, provinciaal milieubeleidsplan, regionaal waterplan en provinciaal verkeers- en vervoersplan. Voor de doorwerking van het beleid koerst de Provincie in de eerste plaats op samenwerking met partners, zoals Limburgse gemeenten en marktpartijen.

Intensieve samenwerking

Het nu vastgestelde plan is het resultaat van een intensief samenwerkingsproces met die partners onder het motto Limburg is van ons allemaal. Het POL2014 is in de eerste plaats een uitnodigend en inspirerend plan, dat bedrijven, burgers en overheden oproept tot innovaties en initiatieven die de kwaliteit van leef- en vestigingsklimaat versterken. De Provincie wil dit stimuleren zonder teveel beperkende regels te stellen. De gemeentes krijgen meer ruimte. In regionaal verband komen gemeenten en Provincie tot bestuursafspraken over de gezamenlijke aanpak voor thema's als woningen, bedrijventerreinen, winkels en landbouw. Deze afspraken moeten in de loop van 2015 gemaakt zijn. Ze worden juridisch geborgd in de Omgevingsverordening, zodat iedereen de partijen ook kan aanspreken op het nakomen van de afspraken.

Omgevingsverordening

Er zijn ook een aantal onderwerpen die direct al in de Omgevingsverordening geregeld zijn, zodat behalve de Provincie zelf ook gemeenten, waterschappen, burgers en bedrijven zich eraan moeten houden. Belangrijkste verandering ten opzichte van de vorige Omgevingsverordening is het toevoegen van een hoofdstuk ruimte, waarin onder meer bepalingen zijn opgenomen voor de goudgroene natuurzone, natuurbeken, reserveringszones langs een aantal spoorwegen en provinciale wegen en het herbenutten van leegstaande monumentale en beeldbepalende gebouwen. De hoofdstukken milieu, water en ontgrondingen zijn nauwelijks veranderd. De verordeningen Wonen Zuid-Limburg en Veehouderijen en Natura2000 zijn in de Omgevingsverordening geintegreerd.

Digitaal

Voor het eerst zijn deze documenten digitaal raadpleegbaar. De digitale versies zijn juridisch leidend en altijd actueel. Zie www.limburg.nl/pol2014 voor alle teksten en kaarten.