Lepelaarplantsoen krijgt opknapbeurt


Foto van het Lepelaarplantsoen

In overleg met bewoners, bewonersvereniging en gebruikers krijgt het Lepelaarplantsoen de komende jaren fasegewijs een opknapbeurt. Uitgangspunt daarbij is dat het Lepelaarplantsoen goed begaanbaar en bereikbaar blijft en het groene karakter niet wordt aangetast.

Een lange tijd geleden, rond 1960, is het Lepelaarplantsoen in Maassluis aangelegd. Na het verwijderen van de tijdelijke bebouwing en het voltooien van de Koningshof is eind jaren 70 de huidige inrichting ontstaan.

Kleine aanpassingen

Daarna vonden kleine aanpassingen plaats, zoals het rooien van beplantingsstroken om meer doorzicht door het park te creeren. En in het zuidelijk deel heeft bodemsanering plaatsgevonden.

Onderhoud en renovatie

Alhoewel het Lepelaarplantsoen goed gebruikt en gewaardeerd wordt, zijn er punten in het park die voor extra onderhoud of voor renovatie in aanmerking komen. Vanaf deze winter worden fasegewijs de verbeterpunten aangepakt.

Punten ter verbetering

De gemeente en ook de bewonersvereniging, omwonenden en gebruikers van het park kwamen tot de volgende punten ter verbetering van het Lepelaarplantsoen:

1. Wateroverlast in het midden van het plantsoen.
2. Beplanting rond voormalige minigolfbaan is aan vervanging toe en wordt als onveilige plek ervaren. Ook de paden zijn daar slecht begaanbaar.
3. De hoge bomen aan de westzijde van het Lepelaarplantsoen nemen veel licht weg.
4. De dierenweide zou in verband met sociale controle beter zichtbaar moeten zijn vanaf de openbare weg.
5. Het 'bosje' naast de dierenweide wordt steeds slechter van kwaliteit. Om de veiligheid te garanderen moeten diverse bomen gerooid worden.
6. De Koningshof zou graag een wat groter terras willen hebben aan de zijde van het park.
7. Het gehele park zal met meer bloemrijke beplanting aantrekkelijker worden.
8. De paden en het meubilair zijn aan een opknapbeurt toe.

Op de ontwerptekening die hieronder te downloaden is, staan deze punten schematisch aangegeven.

Bosje naast de dierenweide

Van deze punten heeft het 'bosje' naast de dierenweide prioriteit. Deze winterperiode worden de benodigde maatregelen genomen. Dit bosje is destijds ontstaan door een restpartij bomen dicht bij elkaar te planten. Deze bomen kregen niet de kans zich goed te ontwikkelen en zijn te smal gebleven.

Veiligheid niet meer gegarandeerd

De kwaliteit van de bomen gaat de laatste jaren achteruit waardoor de veiligheid niet meer gegarandeerd kan worden. Voorgaande jaren is dan ook om deze reden al een aantal bomen verwijderd en wordt regelmatig dood hout weggesnoeid.

Bomenkap noodzakelijk

Voor een goede boombeplanting in de toekomst, is het noodzakelijk de huidige groep van 37 bomen te kappen en te vervangen door een kleiner aantal bomen dat voldoende groeiruimte krijgt om zich goed te ontwikkelen. Een gefaseerde aanpak is niet wenselijk, omdat de resterende bomen vatbaar
worden voor de wind en dus kunnen omwaaien. Als de oude bomen langer blijven staan, ondervinden de nieuw aan te planten bomen minder goede groeiomstandigheden. Ook raakt de nieuwe aanplant mogelijk beschadigd door vallend dood hout uit de oude bomen. Of bij later kappen ervan.

Kapvergunning

Op 23 december 2014 is een kapvergunning verleend voor de 37 bomen in het plantsoen. Medio februari 2015, nog voor het broedseizoen, wordt gestart met het kappen en wordt al een aantal vervangende bomen aangeplant.

Gezonder en aantrekkelijker

De gemeente realiseert zich dat dit een grote, maar ook onafwendbare, ingreep is in het park. Na aanplant van jonge bomen is over een aantal jaren een veel gezondere en aantrekkelijkere beplanting gerealiseerd.

Ontwerptekening

* Ontwerptekening Lepelaarplantsoen.pdfpdf(238,58 KB)Lees voor

Document download informatie:

* Bestanden met de extensie .pdf kunnen gelezen worden met bijvoorbeeld: Adobe Reader