Wmo 2015: De belangrijkste wijzigingen
Foto van een jongere en oudere vrouw samen op een duofiets
Sinds 1 januari is de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) 2015 van kracht. De gemeente is nu verantwoordelijk voor de (groepsgewijze) dagbesteding en individuele begeleiding van mensen met een ziekte of een beperking en van mensen met psychische of psychiatrische problemen.
Deze zorg werd voorheen geregeld en betaald door de rijksoverheid (via de Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten, de AWBZ).
Belangrijkste wijzigingen
U vraagt zich misschien af wat de invoering van de Wmo 2015 voor u betekent. Verandert er iets in de ondersteuning die u op dit moment krijgt? En wat betekent dit voor de toekomst? De belangrijkste wijzigingen op een rijtje:
* In de nieuwe aanpak staat de behoefte van de hulpvrager centraal. Er wordt gericht en per persoon bekeken welke ondersteuning het beste past bij de vraag. En er wordt meer gekeken naar wat mensen nog wel zelf kunnen, al dan niet met hulp van familie, vrienden, buren of vrijwilligers.
* VraagRaak is het eerste aanspreekpunt voor inwoners van Maassluis die behoefte hebben aan advies, hulp of concrete zorg maar nog geen ondersteuning hebben.
* Mensen komen vaker terecht bij zogenoemde "algemene" voorzieningen als wijkcentra of een klussendienst.
* Mensen met een beperking hebben niet meer automatisch recht op ondersteuning. Bij een verzoek om hulp wordt eerst onderzoek gedaan naar een passende oplossing. De volgorde is:
1. Wat kunnen mensen zelf?
2. Wat kan hun omgeving?
3. Welke algemene voorzieningen bieden verlichting?
4. Welke maatwerkvoorzieningen zijn er dan nog nodig?
* De hulp die vrijwilligers of mantelzorgers kunnen bieden, wordt belangrijker. Daarom wil de gemeente meer geld uittrekken voor het ondersteunen van vrijwilligers en mantelzorgers.
* Gemeenten krijgen minder budget voor huishoudelijke hulp. De gemeente onderzoekt nu de mogelijkheden van een was- en strijkservice.
* Sinds 1 januari betaalt de client voor alle voorzieningen een bijdrage in de kosten. Uitzondering hierop zijn de Regiotaxi en rolstoelen. En ouders betalen alleen een bijdrage in de kosten voor een woningaanpassing voor hun kind.
* Van mensen wordt vaker gevraagd hun rolstoel of scootmobiel te delen met anderen. De standplaatsen voor gezamenlijke scootmobielen bij de diverse zorg- en seniorencentra worden uitgebreid.
* Het persoonsgebonden budget (PGB) blijft bestaan, maar de eisen zijn aangescherpt. Hulpvragers moeten zelf een plan opstellen en kunnen motiveren waarom zorg in natura geen oplossing biedt en een PGB noodzakelijk is. Het geld wordt door de Sociale Verzekeringsbank uitbetaald aan de
hulpverlener. Onder bepaalde voorwaarden mag een hulpvrager iemand uit zijn of haar eigen netwerk inzetten; hiervoor kan een lager PGB-tarief gelden.
Meer informatie?
Op de webpagina's www.maassluis.nl/meervoorelkaar kunt u meer lezen over de gevolgen van de invoering van de Wmo 2015. In week 2 is ook een huis-aan-huiskrant verspreid met meer informatie over de nieuwe Wmo en andere taken die de gemeente heeft sinds 1 januari. Heeft u geen exemplaar
ontvangen, dan kunt u deze krant nog ophalen in het Stadhuis.
Vraagraak
Op de website www.vraagraakmaassluis.nl vindt u meer informatie over VraagRaak en het sociaal wijkteam. Via deze website kunt u ook een vraag stellen aan de medewerkers van VraagRaak. Zij zijn op dinsdag, woensdag en donderdag van 9.00 tot 13.00 uur aanwezig in De Vloot 63, 3144 PC Maassluis.
U kunt zo binnenlopen, een afspraak maken is niet nodig. Medewerkers van VraagRaak zijn ook regelmatig aanwezig op plekken waar veel mensen samenkomen. Op www.vraagraakmaassluis.nl kunt u lezen waar.
Wanneer een (keukentafel-)gesprek?
In diverse media is de afgelopen weken het 'keukentafel-gesprek' ter sprake gekomen. Dit is een persoonlijk gesprek tussen een inwoner en een professional. Het doel van het gesprek is de situatie van de inwoner en diens vraag om ondersteuning in kaart te brengen en mogelijke oplossingen te
bespreken. Er zijn twee verschillende situaties:
1. Heeft u nu al hulp in de huishouding of een andere individuele voorziening?
Mensen die voor 1 januari 2015 al een voorziening hadden op basis van de Wmo (zoals hulp in de huishouding) behouden deze aanspraak. De huidige indicaties blijven van kracht. Mochten er in de toekomst wijzigingen komen in het beleid, dan krijgen zij een uitnodiging voor een gesprek.
Mensen die voor 1 januari 2015 een indicatie hadden op basis van de AWBZ (bijvoorbeeld dagbesteding) houden deze aanspraak op hulp gedurende de looptijd van de indicatie, tot uiterlijk 31 december 2015. ROGplus gaat in de loop van 2015 met deze clienten in gesprek. Wanneer dit gebeurt, hangt
af van het moment waarop de indicatie afloopt. Tijdens dit gesprek wordt bekeken of de persoonlijke situatie is veranderd en of er andere vormen van ondersteuning mogelijk zijn. Ook hier is de volgorde:
1. Wat kunnen mensen zelf?
2. Wat kan hun omgeving?
3. Welke algemene voorzieningen bieden verlichting?
4. Welke maatwerkvoorzieningen zijn er dan nog nodig?
2. Heeft u nog geen ondersteuning?
VraagRaak is het eerste aanspreekpunt voor inwoners van Maassluis die behoefte hebben aan advies, hulp of concrete zorg maar nog geen ondersteuning hebben. Iedereen kan hier terecht met vragen of problemen op het gebied van onder meer welzijn, zorg, werk & inkomen, wonen, gezinsrelaties,
huishoudelijke hulp, financien, mantelzorg en eenzaamheid. Heeft u een eenvoudige vraag? Dan wordt u meteen geholpen. Is er sprake van een meer complexe vraag of concrete zorg, dan wordt het 'sociaal wijkteam' ingeschakeld. Een beroepskracht van dit team maakt met u een afspraak en komt bij u
thuis voor een gesprek.
Foto: ZorginBeeld / Frank Muller