Kunstexpositie Geïnspireerd door het veen


Jubileumexposite in het kader van het 75-jarig bestaan van het Veenkoloniaal Museum te Veendam

VEENDAM, 20150114 -- Een bonte verzameling schilderijen van schilders van naam: Jan Altink, Chris Lebeau, Reinhard Dozy, Taco Mesdag, Hendrik Roodenburg, Willie Witsen, Ids Wiersma, maar wat hebben die met elkaar gemeen? In de tentoonstelling ‘Geïnspireerd door het Veen’ geven ze met pen en penseel hun visie op het veen. Werk, armoede, kanalen en schepen. Het landschap: Wild woest en ledig, maar dynamisch. Soms somber, maar ook idyllisch. In de teksten beschrijft het jubilerende museum wat de schilder ziet. Het is een zeer bijzondere verzameling van 52 veenschilderijen geworden. Expressionistisch, impressionistisch en realistisch.

Het Veenkoloniaal Museum te Veendam ontstond op 14 december 1939 en groeide uit van een klein museum tot één van de grotere regionaal historische musea van Nederland. Ter gelegenheid van dit jubileum is er een jubileumtentoonstelling met als thema, het kan haast ook niet anders, veen.

Meer dan vijftig schilderijen die veen of de veenkoloniën als inspiratiebron hebben, hangen in het jubilerende Veenkoloniaal Museum te Veendam op zaal. Daarbij mocht het museum rekenen op de welwillende medewerking van diverse landelijke musea en collegae musea in Duitsland die bruiklenen ter beschikking stelden.

Chris Lebeau, Hendrik Roodenburg, Jan Altink, Taco Mesdag, Willem Cornelis Rip, Evert Musch, Ids Wiersma, Willem Witsen, het zijn zo maar een paar namen van bekende en minder bekende schilders die zich lieten inspireren door het zware werk, de armoede, maar ook de schoonheid van het (onvergraven) landschap of juist door de kaarsrechte veenkoloniale kanalen. Ook de tientallen schepen die de kanalen bevoeren dienden als inspiratiebron.

Een klein deel van de geëxposeerde schilderijen is overigens in opdracht van de grote turfstrooiselmaatschappijen tot stand gekomen en dan was waarschijnlijk de portemonnee van de schilder belangrijker dan zijn inspiratie. De tentoonstelling is tot en met 6 april 2015 in Veendam te zien.