Belgische horeca staat open voor foie gras zonder dwangvoedering
14/01/2015
Brussel, 14 januari 2015. Dierenrechtenorganisatie GAIA heeft nieuwe beelden in handen gekregen waarop te zien is hoe gedwangvoederde eenden lijden in kwekerijen van Euralis, een Franse megaproducent van foie gras. Euralis publiceert geen precieze lijst met namen van klanten, maar levert met
zekerheid aan veel Belgische restaurants. Daarom informeerde GAIA de restaurants over de praktijken bij Euralis, met de vraag om de foie gras van die producent onder geen beding te serveren. Zowel in Vlaanderen als in Wallonie reageert de horecasector positief. GAIA wil nu verder overleggen
met de horecafederaties in Vlaanderen en Wallonie.
GAIA wil absoluut vermijden dat de foie gras van Euralis nog op ons bord terechtkomt, en nam hiervoor contact op met de verschillende horecafederaties in ons land. Horeca Vlaanderen laat weten open te staan voor een positieve evolutie in de sector, temeer omdat de consument almaar meer oog
heeft voor het welzijn van dieren. In Wallonie oppert de Federation Horeca het idee om een werkgroep op te richten om de sector te sensibiliseren. Die werkgroep zou het gebruik kunnen testen van foie gras die zonder dwangvoeding werd geproduceerd, aldus voorzitter Thierry Neyens. Ook Horeca
Vlaanderen wil die dialoog op gang trekken.
"De reactie van de Vlaamse en Waalse horecafederaties is bemoedigend", verwelkomt GAIA-voorzitter Michel Vandenbosch. GAIA heeft ook een brief geschreven naar bekende sterrenrestaurants en chef-koks, waarin de dierenrechtenorganisatie er hen eveneens attent op maakt dat het er bij de
kwekerijen van Euralis dieronwaardig aan toe gaat. "We hopen nu dat die sterrenchefs het goeie voorbeeld zullen geven door te kiezen voor foie gras die werd geproduceerd zonder eenden of ganzen te dwangvoederen."
Hoge eendensterfte
Euralis is de grootste producent van foie gras ter wereld. Bekende merken van het bedrijf zijn Rougie en Montfort. De beelden die GAIA onlangs in handen kreeg (http://vimeo.com/116146166), werden in augustus 2014 gefilmd in een grote kwekerij in het departement Landes, in het zuidwesten van
Frankrijk. Er is op te zien hoe honderden onder dwang gevoederde eenden lijden. Bij elke dwangvoederbeurt (twee keer per dag gedurende 12 dagen) krijgen eenden en ganzen immers een thermische shock, waardoor hun temperatuur plots sterk stijgt en de dieren in ademnood raken. Op de beelden uit
Frankrijk zie je de eenden dan ook constant naar lucht happen. Bovendien drukt hun lever hoe langer hoe meer op hun longen, omdat de lever bij gedwangvoederde vogels uiteindelijk tot 10 keer groter wordt dan normaal. De vogelsterfte in dwangvoederbedrijven voor foie gras (tot 4% op 12 dagen
tijd) ligt dan ook 10 tot 20 keer hoger dan in gewone eendenkwekerijen voor een zelfde periode. Op de beelden uit Frankrijk zijn trouwens verschillende dode eenden in een diepvriezer te zien.
Het is niet de eerste keer dat er in Frankrijk beelden opduiken over dierenleed voor foie gras. In 2012 nog onthulden de organisaties L214 en Animal Equality hoe het er aan toe gaat achter de schermen bij kwekerijen, in respectievelijk Frankrijk en Spanje, die de groepen Labeyrie en Collverd
van foie gras voorzien. Ook de foie gras van die producenten wordt in ons land verkocht en geserveerd.
Tags: foie gras