CIO of the Year 2014 Louis Luijten: “Ik wil met mijn team wereldkampioen worden”

Afgelopen najaar werd Louis Luijten, CIO van ASML, uitgeroepen tot CIO of the Year 2014. Op 18 februari 2015 is hij te gast op Nyenrode Business Universiteit om zijn verhaal te vertellen tijdens de bijeenkomst "How to become CIO of the Year". We spraken met Louis Luijten over zijn werk als CIO, hoe hij zichzelf blijft ontwikkelen en de valkuilen die hij in zijn carriere is tegengekomen.

CIO of the Year 2014 Louis Luijten is sinds drie jaar CIO bij ASML. "Met ons IT-team wil ik toegevoegde waarde voor ASML leveren om zo de strategische doelen van de organisatie waar te maken", vertelt hij. Eerder was Luijten CIO bij NXP Semiconductors en daarvoor bij Philips Lighting.

Vakminister

"In mijn visie is een CIO een beetje te vergelijken met een vakminister", aldus Louis Luijten. "De functie van CIO is heel breed, maar daarbij moet vakinhoudelijke kennis en ervaring de basis vormen. Dat geldt ook voor bijvoorbeeld een CTO en CFO maar minder voor bijvoorbeeld een CEO. Dat is meer een algemene managementfunctie."

"IT ontwikkelt zich zeer snel en de impact op onze samenleving en bedrijven is ook enorm. Naast procesoptimalisaties ontstaan er hele nieuwe businessmodellen. Een belangrijke component in het werk van een CIO is dan ook innovatie. Innovatie gaat gepaard met risico's nemen, nieuwe wegen inslaan. Als CIO moet je dus ook het lef hebben om nieuwe dingen aan te gaan. Je zult daarbij de juiste balans moeten zien te vinden tussen enerzijds innovatie en aan de andere kant ook weer de risico's te beheersen. Een van de allerbelangrijkste aspecten om succesvol te innoveren is het meekrijgen van de gehele organisatie."

Check de open deur

"Gedurende mijn carriere heb ik steeds geprobeerd om iets bijzonders neer te zetten met een groep mensen. Ik wil wereldkampioen worden. Niet alleen, maar samen met mijn team. Dat geeft mij de voldoening in mijn werk, dat is wat mij drijft. Ik wil een team creeren dat trots is op zichzelf en op haar eigen prestaties, maar ook de erkenning krijgt vanuit de business."

"Het is denk ik voor iedereen belangrijk om je betrokken te voelen bij het werk, bij wat je doet. Dat lijkt een open deur maar check vooral eens bij jezelf of die deur daadwerkelijk open staat."

Open staan

"Jezelf ontwikkelen is vooral open staan. Open blijven staan voor feedback en voor kritiek. Luisteren! Naar jezelf durven kijken. Dat is het allerbelangrijkste."

"Voor mij is het belangrijk dat het team zich ontwikkelt en ik zie mezelf ook als onderdeel daarvan.Wij starten nu bijvoorbeeld een programma "cultural change" om echt de cultuur te veranderen in onze IT-organisatie. Hoe we acteren, wat we doen, hoe we met elkaar omgaan en elkaar aanspreken. Dat programma begint met een onderdeel waarin we als MT naar onszelf moeten kijken. Daar word je als team sterker van."

Uitstapjes

"Ik heb nu al een behoorlijk lange carriere als CIO achter de rug. Eerder heb ik ook als consultant gewerkt en als IT-manager. Maar in mijn carriere heb ik ook andere uitstapjes gemaakt van twee `a drie jaar, bijvoorbeeld naar logistiek en supply chain management. Ook heb ik me bezig gehouden met de integratie van bedrijven na acquisities. Om eens wat jaren iets anders te doen geeft verbreding en verruimt je blik. Dat helpt in je ontwikkeling."

Balans bewaken

"In onze hightech omgeving staat de wereld geen dag stil. Er is een continue stroom van nieuwe ideeen en uitdagingen. Innovatie is belangrijk, dus moet je dat organiseren. Op die manier krijg zorg je voor aandacht en focus. In mijn MT heb ik daarom een CTO-achtige functie gecreeerd; Director IT-Architecture. Die persoon heeft als taak om te beoordelen welke nieuwe IT-ontwikkelingen relevant voor ons zijn, of, hoe en wanneer we daar op in moeten spelen. Zo hebben we bijvoorbeeld mobility en big data in een vroeg stadium opgepakt en zijn we daar in een beperkte omgeving in een pilot mee aan de slag gegaan."

"Daarnaast hebben we bij ASML ongeveer 5.000 mensen die de hele dag over innovatie nadenken. Het is hier dus niet zozeer de uitdaging om nieuwe ontwikkelingen te detecteren maar veel meer om ideeen te kanaliseren. Ook de balans tussen continuiteit en innovatie moet je organiseren. In mijn organisatie hebben we vier competence centers die gericht zijn op innovatie en projectrealisatie. Daarnaast is er een beheersorganisatie die gericht is op een stabiele en robuuste operatie, zodat we een kwalitatief goede service kunnen leveren op IT-gebied. Tussen operatie en innovatie zit altijd een spanningsveld. In het MT bewaken we de balans."

Valkuilen

"In het verleden heb ik wel eens te lang vastgehouden aan een plan dat eigenlijk niet goed was. Je voelt dan wel al een tijdje dat je niet op de goede weg bent, maar wacht te lang om flexibel te zijn en bij te sturen. De doelen blijven dan hetzelfde maar de manier om er te komen kan veranderen. "

"Als CIO moet je ervoor zorgen dat je de goede mensen om je heen hebt. IT is tegenwoordig zo ingewikkeld, zo veelomvattend. Als je geen goede mensen om je heen hebt, krijg je het uiteindelijk zelf heel zwaar en ben je niet succesvol. Daar moet je alert en scherp op zijn. Ook daar ben ik zelf wel eens te afwachtend in geweest."

Prive en werk

"Ik probeer de weekenden zoveel mogelijk vrij te houden. Voor mijn werk moet ik vrij veel reizen. Het gaat er daarbij om dat je je reizen van te voren zo goed mogelijk plant. Dan kan je gezin zelf ook plannen gaan maken en erop anticiperen."

"Lezen over mijn vakgebied zie ik een beetje als ontspanning. Als ik op vakantie ga, neem ik bijvoorbeeld boeken mee over leiderschap, verandermanagement of big data. Dat zie ik niet als werk of als een belasting."

Hoe word je CIO of the Year?

Wil jij weten hoe je CIO of the Year wordt? Kom dan op 18 februari naar het Koetshuis op Nyenrode Business Universiteit om het verhaal van Louis Luijten te horen.

Meer informatie en (kostenloos) aanmelden: www.nyenrode.nl/cio