Weekoverzicht Defensie-operaties
Nieuwsbericht | 13-01-2015 | 16:00
De VN-basis in Gao in Mali waar de Nederlandse Minusma-militairen gelegerd zijn, is beschoten met enkele raketten. De projectielen kwamen buiten het kamp neer en richtten geen schade aan. Een overzicht van Defensie-operaties in de week van 5 tot en met 11 januari 2015.
De militairen van de Intelligence, Surveillance and Reconnaissance-compagnie maakten in de omgeving van Gao verkenningsvluchten met onder meer met een onbemande vliegtuig van het type ScanEagle. De commando's van de Special Operations Land Task Group voerden een meerdaagse patrouille uit ten noorden van Gao. Ze werden door Chinook-helikopters bevoorraad. Ook evacueerde een Chinook-helikopter een gewonde VN-militair.
Antipiraterij
Verschillende beveiligingsteams van mariniers, zogenoemde Vessel Protection Detachments, waren aan boord van Nederlandse schepen bij de Hoorn van Afrika om ze te beschermen tegen mogelijke aanvallen van piraten.
Karel Doorman
De Karel Doorman leverde in West-Afrika de laatste goederen af in de strijd tegen ebola. In de haven van Freetown in Sierra Leone bezochten minister Jeanine Hennis-Plasschaert en haar collega Lilianne Ploumen van Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerkinghet schip. Hennis complimenteerde de bemanning. Aansluitend zette de Doorman koers richting Dakar in Senegal.
Midden-Oosten
Na 375 missies en meer dan 200 keer de wapens te hebben ingezet, keerde het eerste F-16-detachement uit het Midden-Oosten in Nederland terug. Het F16-detachement is ingezet om de opmars van ISIS tegen te gaan met 6 F-16's en 250 militairen. (link)
Het nieuwe detachement vloog afgelopen week inmiddels meerdere missies boven verschillende provincies van Irak. Daarbij zetten zij wapens in tegen doelen en strijders van ISIS. In Erbil en Bagdad arriveerden de eerste trainers voor de Iraakse en Koerdische strijdkrachten.
USSC-missie
In de Palestijnse gebieden losten 3 Nederlandse militairen collega's af die bij de United States Security Coordinator-missie (USSC) werkten. USSC richt zich op de ondersteuning van de Palestijnse autoriteiten bij het opbouwen van de veiligheidsdiensten. De Nederlandse militairen helpen op verschillende gebieden, zoals informatie- en communicatiesystemen, en opleidingen.
Operaties binnen het Koninkrijk:
Marineduikers hielpen de Amsterdamse politie bij de zoektocht in de grachten naar een vermiste man. Het lichaam werd donderdag gevonden en geborgen.
Explosievenruimers van Defensie kwamen bijna 20 keer in actie voor het ruimen van explosieven uit de Tweede Wereldoorlog. 1 keer betrof het een geimproviseerd explosief.
Een gespecialiseerd zoekteam van de Koninklijke Landmacht, een zogenaamd Advanced Search Team, ondersteunde de politie bij een strafrechtelijk onderzoek. 2 percelen in de omgeving van Den Bosch werden doorzocht.
Reddingshelikopters
Reddingshelikopters van de Koninklijke Luchtmacht, gestationeerd op Vliegbasis Leeuwarden, kwamen 2 keer in actie voor het vervoeren van patienten vanaf Terschelling en Vlieland naar het ziekenhuis in Leeuwarden.
Een helikopter van Noordzee Helikopters Vlaanderen (NHV) bracht een luchtmachtarts naar container vessel Chopin, omdat een bemanningslid overboord was geslagen. De AS-532 Cougar is niet gecertificeerd om SAR-taken uit te voeren. Daarom doet de NHV dat.
74 boetes
De Koninklijke Marechaussee nam vorige week de auto van een 29-jarige man uit Belgie in beslag, omdat hij in Nederland 74 boetes had openstaan met een waarde van ruim 23.000 euro. Marechaussees controleerden hem, omdat hij met 60 kilometer per uur op de A2 reed ter hoogte van Roosteren. De man verklaarde dat zijn snelheidsmeter kapot was. Bij onderzoek bleek dat hij nog 74 boetes moest betalen. Aangezien hij het verschuldigde bedrag niet kon voldoen, nam de marechaussee zijn auto mee. Die krijgt hij pas na betaling terug.