Protest bij aankomst naar SS'er vernoemd schip in Rotterdam

in Nederland, Uncategorized / door Jordy Steijn / op 12/01/2015

Afgelopen donderdag kwam het grootste schip ter wereld, de Pieter Schelte Heerema, aan in de Rotterdamse haven. De naamgeving van het schip was aanleiding voor protesten. Het schip is eigendom van Edward Heerema, die het vernoemde naar zijn vader Pieter Schelte Heerema, een officier bij de Waffen SS.

Petitie

De site change.org startte een petitie, die Heerema oproept om de aanstootgevende naam van het schip alsnog te veranderen. De petitie werd begonnen door de bekende Shell-criticaster John Donovan. Al meer dan 10 jaar is hij de drijvende kracht achter de website royaldutchshellplc.com, waarop hij verslag doet van misstanden bij het Brits-Nederlandse concern. Shell is degene, die via de Zwitserse Allseas-groep (waarvan Heerema de oprichter is), het controversiele schip naar Rotterdam heeft laten komen om boorplatformen voor het olieconcern op te ruimen.

De tekst van de petitie luidt: 'Gezien de enorme oorlogsmisdaden tegen de mensheid, die de nazi's hebben begaan, vinden wij dit moreel fout en hopen wij dat u de naam van het schip wil herzien, omdat de naamgeving getuigt van een onmetelijke arrogantie en oneerbiedigheid tegenover de slachtoffers van de nazi-misdaden. Wilt u de naam van het schip alstublieft veranderen zodat het niet langer vaart onder de naam van een voormalig Waffen-SS officier, die gevangen heeft gezeten voor de schending van mensenrechten.'

Overheidssubsidie

De Pieter Schelte is 382 meter lang en 117 meter breed en de bouw ervan kostte bij elkaar 1,3 miljard euro. Van die 1,3 miljard werd ruim 810.000 euro subsidie verstrekt door de Nederlandse overheid in 2008. Onder andere CIDI en NIOD uitten hierover toen al hun verbazing gezien de naam van het schip. Het CIDI verklaarde toen `het tot op zekere hoogte begrijpelijk te vinden dat Edwin Heerema zijn vader wil eren, maar vindt het vernoemen van een schip naar hem smakeloos en onethisch'.

Toenmalig Minister van Buitenlandse Zaken Maria van der Hoeven (CDA) zei destijds in antwoord op Kamervragen van de SP dat zij zich niet zou bemoeien met de naam van het schip, omdat `de naamgeving de verantwoordelijkheid is van de reder' en `de subsidievoorschriften niet voorzien in enigerlei bemoeienis met de naamgeving van een schip'. (lees ook dit artikel over de Pieter Schelte Heerema)

Pieter Schelte en de SS

Heerema was officier bij de Waffen-SS en zei in 1941 in een toespraak dat `het Joodse vraagstuk in ieder Arisch land moet worden opgelost'. Ook noemde hij `het Joodse ras een parasitair ras'. Hij was tijdens de oorlog onder meer verantwoordelijk voor het oppakken van Nederlandse mannen die gedwongen te werk werden gesteld in de door de nazi's bezette Baltische gebieden in Oost-Europa. Vele honderden kwamen hierbij om het leven. Na de oorlog werd Heerema gearresteerd, berecht en veroordeeld tot drie jaar gevangenisstraf wegens oorlogsmisdaden. Hij kwam vrij na aftrek van voorarrest.