Programmatische Aanpak Stikstof ter inzage
door Laura van den Wildenberg op 13 jan 2015
Programmatische Aanpak Stikstof ter inzage
Er wordt al jaren aan gewerkt en over gesproken: de Programmatische Aanpak Stikstof (PAS). De invoering ervan komt nu echt dichtbij: sinds 10 januari ligt de ontwerp Programmatische Aanpak Stikstof ter inzage. Naar verwachting treedt de PAS tegen de zomer in werking.
Op gang helpen vergunningverlening met de PAS Door te hoge concentraties van stikstof worden de Europees beschermde Natura 2000-gebieden overbelast. Vergunningen in het kader van de Natuurbeschermingswet (NBwet) voor activiteiten met toenames van stikstofemissie zijn hierdoor moeilijk vergunbaar. De PAS moet de vergunningverlening in het kader van de Natuurbeschermingswet vlot trekken.
Integrale aanpak
Met de PAS wordt de problematiek integraal aangepakt: enerzijds wordt gezorgd voor een stikstofdepositie afname en worden herstelmaatregelen genomen in de natuurgebieden om de natuurdoelen te kunnen behalen. Anderzijds krijgen activiteiten meer ontwikkelingsruimte via Nbwet vergunningen of verklaringen van geen bezwaar (vvgb's).
Inzage PAS tot 20 februari
De ontwerp PAS, met bijbehorende documenten, ligt tot 20 februari 2015 ter inzage. Op 3 februari wordt er vanuit ministerie en provincie een informatiebijeenkomst georganiseerd in Brabant. Na de inzagetermijn, beantwoording van de zienswijzen en met instemming van provincies en ministeries wordt de definitieve PAS vastgesteld. Tegen de zomer treedt de PAS in werking. Met aanpassing van de Natuurbeschermingswet vormt de PAS het nieuwe kader voor de vergunningverlening Nbwet.
Meer informatie en relevante documenten
Het ministerie van Economische Zaken heeft drie verschillende brochures over de PAS. Daarnaast heeft staatssecretaris Dijksma een brief aan de Tweede Kamer verstuurd over het ter inzage leggen van de PAS.
Neem voor meer informatie contact op met Trineke Bakker.