Uitnodiging raadsdebat: zelfstandig verder, samenwerken of fuseren? ..
Nieuwsbericht Uitnodiging raadsdebat: zelfstandig verder, samenwerken of fuseren?
Gepubliceerd op: 12 januari 2015
Via beeldvorming naar oordeelsvorming
De gemeenteraad bereidt zich voor om in 2015 een besluit te nemen over de bestuurlijke toekomst van de gemeente Landsmeer. In het kader van de beeldvorming heeft de raad in 2014 eerst zoveel mogelijk feiten, meningen en ervaringen verzameld om verder in het besluitvormingsproces tot een
weloverwogen keuze te komen voor zelfstandigheid, de verschillende varianten van samenwerking of fusie met andere gemeente(n).
Zo heeft het college van b&w In opdracht van de Raad de `Studie bestuurlijke toekomst Landsmeer' uitgevoerd. Van dit rapport is ook een verkorte versie beschikbaar. Via een klankbordgroep heeft het college de inwoners betrokken bij het opstellen van dit document. Het bureau Boer & Croon heeft
vervolgens in opdracht van de raad onderzoek gedaan naar de bestuurskracht van de gemeente Landsmeer. En de gemeenteraad zelf heeft in september 2014 wijkgesprekken gehouden met inwoners om te horen hoe zij aankijken tegen de bestuurlijke toekomst van de eigen gemeente.
Presentatie resultaten beeldvorming
De belangrijkste uitkomsten uit de beeldvormende fase worden op 22 januari kort gepresenteerd aan iedereen die daarvoor belangstelling heeft. U bent daarbij van harte welkom. Aanvang 19.00 uur op het gemeentehuis.
Oordeelsvormend raadsdebat
Het besluitvormingsproces van de Raad over de bestuurlijke toekomst gaat op 22 januari de volgende fase in. Via een debat tussen de fracties en het uitwisselen van en doorvragen op argumenten wil de raad deze avond zich een weloverwogen oordeel vormen over de bestuurlijke toekomst van
Landsmeer. In de oordeelsvormende fase bepaalt de raad ook welke scenario's voor mogelijke samenwerking of fusie we nader gaan onderzoeken, ofwel met welke gemeente(n) in de regio zou Landsmeer kunnen gaan samenwerken of fuseren?U bent van harte welkom om het debat van de Raad bij te wonen.
Aanvang 20.00 uur in de raadszaal van het gemeentehuis.
Drie centrale vragen
Het raadsdebat vindt plaats aan de hand van het Discussiestuk oordeelsvorming dat is opgesteld door een werkgroep van raadsleden. Op basis van dit document wil de raad tot een antwoord komen op de drie vragen die centraal staan bij het nemen van een besluit over de bestuurlijke toekomst van
Landsmeer:
1. Kan Landsmeer zelfstandig blijven als gemeente op de huidige manier?
Als de Raad besluit dat we zelfstandig doorgaan dan verandert er niets. Is dat niet het geval, dan volgt de vraag:
2. Gaat Landsmeer dan fuseren of verdergaand ambtelijk samenwerken met een andere gemeente
Bij het antwoord op deze vraag staat de vraag centraal of we een eigen gemeentebestuur willen houden of dat we geheel opgaan in een andere gemeente.
3. Met welke gemeente(n) willen we dan samenwerken of fuseren?
Voor het beantwoorden van deze vraag zijn meer dan twintig scenario's aan combinaties van gemeenten mogelijk. Het is de bedoeling dat daarvan uiteindelijk twee scenario's over blijven.
In de oordeelsvormende fase neemt de Raad geen besluit. Dat gebeurt in de derde fase: de besluitvorming. Deze fase start met een eerste raadsvergadering op 19 februari 2015. Dan neemt de raad een besluit welke twee scenario's definitief in aanmerking komen voor besluitvorming. Het college
onderzoekt deze twee scenario's vervolgens op haalbaarheid. Naar verwachting neemt de gemeenteraad op basis van de uitkomst van dit onderzoek later in het voorjaar een definitief besluit over de bestuurlijke toekomst van Landsmeer.
U bent welkom
De raadsvergadering op 22 januari 2015 is openbaar en u bent deze avond van harte welkom op het gemeentehuis. De avond begint om 19.00 uur met een korte terugblik op de beeldvormende fase en de activiteiten die daarin hebben plaatsgevonden. Om 20.00 uur begint het debat in de raad.
Meer informatie
Wilt u meer weten en/of u voorbereiden op het debat in de raad? Alle documenten die de beeldvormende fase heeft opgeleverd, zijn in te zien op www.landsmeer.nl/ bestuur en organisatie/bestuurlijke toekomst.
Toelichting
Verschil verdergaand samenwerken en fuseren
Gemeentelijke fusie Verdergaande ambtelijke samenwerking
* Bij een fusie gaan gemeenten in elkaar op en heeft de hele fusiegemeente een burgemeester, college van b&w en gemeenteraad. * Bij samenwerking houdt elke gemeente een eigen burgemeester, college van b&w en gemeenteraad.
* Er is een ambtelijke organisatie. * De ambtelijke organisaties van de samenwerkende gemeenten worden samengevoegd tot een nieuwe organisatie die werkt voor alle aangesloten gemeenten.
* Voorbeeld: Zeevang en Edam-Volendam * Voorbeeld: Overgemeenten: Oostzaan en Wormerland
* Slide BT 22-01-2015 (afbeelding)