Limburg Doc: Van Rey, Bernardinuscollege, Grensmaas en Vraem Luuj
Limburgse documentairemakers en films over Limburgse thema's krijgen een podium bij L1. Op de vaste tijdstippen zaterdag om 18:00 uur en zondag om 11:00, 13:00 en 15:00 uur is de serie Limburg Doc te zien op L1 TV.
Deze documentaires zijn de komende weken te zien:
Op weg naar het gerecht
De film `Op weg naar het gerecht' laat zien hoe Jos van Rey zich voorbereidt op zijn proces. In de week van 19 januari is de eerste openbare zitting in deze zaak. Van Rey zou zich hebben laten omkopen door zijn goede vriend projectontwikkelaar Piet van Pol. Van Rey heeft filmmaker Jan Smulders
toestemming gegeven om hem van heel nabij te volgen, met als resultaat een portret van een man die vindt dat hij verpletterd wordt door Justitie.
Van Rey in de documentaire: "In dit land kan het Openbaar Ministerie doen en laten wat ze wil. Bedriegen, bedonderen, vervalsen. En daar moet een eind aan komen. Daar vecht ik tegen. Er zijn genoeg mensen die zeggen `doe dat nou niet'. Maar als Kamerlid ben ik ook voor de kleine man opgekomen
en dat is me allemaal niet in dank afgenomen. Men vindt mij te lastig. Daarom moet ik van het politieke toneel verdwijnen."
Deze documentaire is in december voor het eerst uitgezonden op L1.
Uitzendingen:
Zaterdag 17 januari | 18:00 uur
Zondag 18 januari | 11:00 | 13:00 | 15:00 uur
100 jaar Bernardinuscollege
Waarom werd het Bernardinuscollege in Heerlen opgericht in 1913? Welke rol speelden de franciscanen toen in het schoolleven? In hoeverre is de franciscaanse traditie nog in de school aanwezig: samen leven en werken en minder bedeelden begunstigen.
De documentaire vertelt het verhaal van het Bernardinuscollege; de trots op de afgelopen eeuw. Wat is nu precies de Bernardijnse geest waar iedere oud-leerling van de school over weet te vertellen? Aan de hand van interviews met bekende en minder bekende oud-Bernardijnen, wordt de
geschiedenis, de toekomst en het imago van de school uitgebreid tegen het licht gehouden.
Uitzendingen:
Zaterdag 24 januari | 18:00 uur
Zondag 25 januari | 11:00 | 13:00 | 15:00 uur
Grensmaas, tot de dood en verder
Ruim twee miljoen vrachtwagens zand en grind worden er uit de Maas gehaald om Limburg te beschermen tegen overstromingen. De nieuwe L1-documentaire `Grensmaas, tot de dood en verder' gaat over het werken aan de rivier en vooral over de relatie van bijzondere mensen met het water.
De Grensmaas is een project dat nog loopt tot 2024. Pas dan is onze provincie echt veilig tegen overstromingen. In de film zijn prachtige beelden te zien vanuit de lucht, onder water en tijdens alle seizoenen langs de rivier.
Gewone mensen komen aan het woord. De kunstenaar die de Maas moeten horen `roesche', een ongeneeslijk zieke kankerpatient die kracht vindt bij de rivier en een muzikant die inspiratie krijgt aan de oevers van de Maas.
Zo'n zestig miljoen ton zand en grind wordt er weggehaald om de rivier te verdiepen en verbreden. Het Consortium Grensmaas begon in het Zuiden bij Borgharen en verplaatst zich langzaam richting Maasbracht. Wat ontstaat is een nieuwe wildernis met veel ruimte voor Konikpaarden en
Galloway-runderen. Een oase van rust voor natuurliefhebber.
`Grensmaas, tot de dood en verder' is een documentaire van samensteller Jos van den Broek, cameraman Ben Brack en editor Rico Derks.
Uitzendingen:
Zaterdag 31 januari | 18:00 uur
Zondag 1 februari | 11:00 | 13:00 | 15:00 uur
Vraem Luuj
Filmmaker Sergej Kreso portretteert buitenlanders die in Limburg wonen en in hun dagelijkse communicatie Limburgs spreken: een wijkagent van Turkse komaf, een geadopteerde Haitiaanse jongen, een donkere tambour-maitre en een Sloveense mijnwerkersdochter.
Hoewel de afkomst, leeftijd en motieven van deze vier hoofdpersonages om het dialect te spreken verschillen, is er een punt waar hun verhalen elkaar raken: de menselijke behoefte om deel van zijn omgeving uit te maken en met die omgeving te communiceren.
In de film brengen deze allochtone Limburgers ons naar hun intieme, kleine wereldje, waar de taal een middel is om die wereld iets groter en aangenamer te maken. Door de menselijke verhalen snijdt deze film grotere thema's aan, zoals integratie en aanpassing aan een nieuwe cultuur.
Deze documentaire, die eerder door L1 werd uitgezonden, is tot stand gekomen met steun van het Mediafonds/ Stimuleringsfonds Nederlandse Culturele Mediaproducties.
Vraem Luuj won in 2013 een internationale prijs: de Prix Circom.
Uitzendingen:
Zaterdag 7 februari | 18:00 uur
Zondag 8 februari | 11:00 | 13:00 | 15:00 uur