In 2015 verandert de zorg. Ook voor u?


* home
* carrousel home

zorg verandert_WebNieuwe zorgtaken voor de gemeente

Vanaf 1 januari 2015 is de gemeente verantwoordelijk voor jeugdzorg, werk en inkomen en zorg aan langdurig zieken en ouderen. Hieronder vallen voorzieningen zoals individuele en groepsbegeleiding, kortdurend verblijf, pleegzorg, dagopvang en ambulante jeugdhulp. Ook mensen met een beperking
die voorheen voor de Wajong of de Wsw in aanmerking kwamen, melden zich voortaan bij de gemeente.

Meer informatie over er precies verandert kunt u vinden op de website www.dezorgverandertmee.nl. Ook kunt u bellen met het Informatiepunt Langdurige Zorg en Jeugd, telefoon 0800-0126 of met het Zorgadviespunt Ouder-Amstel, telefoon (020) 472 21 59 (maandag tot en met vrijdag 09.30-10.30 uur).

Wat betekent de verandering voor u?
Als u op dit moment zorg ontvangt die vanaf 1 januari 2015 via de gemeente wordt bekostigd, veranderd er voor u voorlopig niets tot het moment waarop de indicatie in 2015 afloopt en anders tot uiterlijk eind van het jaar. Inmiddels heeft de gemeente u ook schriftelijk hierover geinformeerd.

Als u denkt dat uw zorg per 1 januari 2015 onder de verantwoordelijkheid van de gemeente valt en u nog geen brief van de gemeente hierover hebt ontvangen, neemt u dan contact op met het Zorgadviespunt Ouder-Amstel. De medewerkers staan u graag te woord.

Hoe verandert de zorgaanvraag?
De gemeente gaat meer tijd reserveren om samen met u in gesprek te gaan over het versterken van de eigen regie en het organiseren van passende zorg. Tijdens het gesprek wordt eerste uw zorgvraag verhelderd. Vervolgens wordt bekeken welke oplossing het beste voor u is. Het startpunt van het
gesprek is dan ook niet meer de aanvraag voor een specifieke (individuele) voorziening, maar een `melding' van een (probleem)situatie.

Ondersteuning bij het gesprek
Tijdens het gesprek kunt u zich laten ondersteunen door anderen (familie, vrienden, buren, etc.). Hebt u of uw kind of partner een verstandelijke, lichamelijke of zintuiglijke beperking?...dan kunt u voorafgaande aan het gesprek ook eerst contact opnemen met MEE. Bij MEE Nederland kunt u
terecht met uw vragen over opvoeding & ontwikkeling, leren & werken, samenleven & wonen en regelgeving & geldzaken. MEE is bereikbaar via het telefoonnummer 0900 999 88 88.

Zorgadviespunt Ouder-Amstel (voorheen CJG/Wmo-loket)

Hebt u nog meer vragen over jeugdzorg, werk en inkomen en zorg aan langdurig zieken en ouderen, neemt u dan contact op met het Zorgadviespunt Ouder-Amstel. U kunt het Zorgadviespunt ook benaderen als u zorgbehoefte voor anderen (zoals familieleden, vrienden, buren, et cetera) wilt aanmelden.

Telefonische spreekuur

Telefonisch bereikbaar via nummer (020) 472 21 59 (maandag tot en met vrijdag 09.30-10.30 uur) of per e-mail zorgadviespunt@ouder-amstel.nl

Inloopspreekuur

Ouderkerk aan de Amstel, dinsdag 11.00-12.00 uur in het gemeentehuis, Vondelstraat 1.
Duivendrecht, donderdag 11.00-12.00 uur in d' Oude School, Schoolpad 1-2.

Een afspraak maken op afwijkende tijden is mogelijk door te mailen of te bellen met het Zorgadviespunt Ouder-Amstel.