Honderden stukken uit depot
Honderden stukken uit depot
12 januari 2015
Sinds jaar en dag werkt het museum intensief met en aan zijn verzameling, die ongeveer 145 duizend objecten bevat van oude kunst, prenten en tekeningen, toegepaste kunst en design tot moderne en hedendaagse kunst. Dit voorjaar put het museum bij het maken van de tentoonstellingen bijna volledig uit de eigen collectie. Voor vijf tentoonstellingen zijn directeur en conservatoren de depots ingedoken om er zo'n vijfhonderd werken uit te halen.
In de eerste vijf maanden van 2015 zijn vijfhonderd kunstwerken uit het depot te zien in vijf verschillende kleine en grotere tentoonstellingen in Museum Boijmans Van Beuningen. Directeur Sjarel Ex: "Het museum is trots op de rijke collectie en heeft dit jaar extra kans om deze onder de aandacht van het publiek te brengen. Wij hopen dat bezoekers zich de collectie steeds meer eigen maken; een labyrint van schoonheid en kennis dat eeuwen en mensen verbindt." Vanaf 2017/2018 hoopt het museum de huidige depotstukken, circa 70 duizend onder te brengen in een publiek toegankelijk depot, waar de oude en nieuwe kunstschatten van de Rotterdammers dagelijks voor iedereen te bewonderen zijn.
La La La Human Steps (7 februari - 17 mei 2015) 100 kunstwerken uit eigen collectie laten zien wat mensen bindt: la condition humaine. De grote voorjaarstentoonstelling mixt moderne en hedendaagse collectiestukken. Het museum vraagt vier choreografen zich te laten inspireren door de kunstwerken. Midden in de tentoonstellingsruimte zijn vier gedanste duetten eenmalig live te zien en vervolgens permanent op film.
De balkonkamers - Hammersho/i ontmoet de collectie (17 januari - 17 mei 2015)
Het recent aangekochte schilderij `De balkonkamer van Spurveskjul' van Vilhelm Hammersho/i is het eerste schilderij van een van de bekendste kunstenaars van Denemarken in een Nederlandse openbare collectie. In een associatieve presentatie wordt de aanwinst getoond tezamen met onder meer werk van Gerhard Richter, Gerrit Kiljan, Oscar Tuazon en Pieter Jansz. Saenredam.
`Please Write!' Paul Thek en Franz Deckwitz: een kunstenaarsvriendschap
(31 januari - 31 mei 2015)
Een intieme tentoonstelling en `een blik in het leven van' met als uitgangspunt de connectie die Paul Thek (New York, 1933 - 1988) had met Nederland. Samengesteld aan de hand van een aantal objecten; werk op papier, schilderijen, wassen en bronzen sculpturen, installaties en een twintigtal brieven die Thek schreef aan zijn vriend en collega Franz Deckwitz.
In scene gezet (7 februari 2015 - begin 2016)
Wat zijn de verschillen tussen design en beeldende kunst? En hoe ver liggen deze uit elkaar? In zeven scenes plaatst de tentoonstelling naoorlogs design en beeldende kunst op een onconventionele manier naast en bij elkaar. Met werk van onder anderen Stephen Prina, Ryan Gander, Walter van Beirendonck en Robert Wilson.
Vedute (7 februari - 31 mei 2015)
Meer dan tweehonderd kunstenaars, architecten en designers visualiseerden in opdracht van Vedute de afgelopen decennia het begrip ruimte in de vorm van een `manuscript' met de afmetingen van 44 x 32 x 7 cm. Een vijftiental bijzondere manuscripten zijn te zien waaronder een aantal zeer recente van kunstacademie studenten.
Collectiegebouw (indien politiek instemt: vanaf 2017 naast het museum) Een depot dat, met uitzondering van de ruimtes voor de beveiliging en eventueel particuliere depots, volledig voor het publiek toegankelijk is en op drie manieren kan worden bezocht: gratis richting dakterras, op eigen gelegenheid door het gebouw zwerven of onder begeleiding van een gids overal toegang krijgen. Het Collectiegebouw is een publiek-private samenwerking van het museum, de gemeente Rotterdam en Stichting de Verre Bergen. In het Collectiegebouw is naast plek voor onderhoud en beheer van de collectie van het museum, ook ruimte gecreeerd die op huurbasis beschikbaar wordt gesteld aan particulieren. Het publiek krijgt de kans meer te zien van particuliere verzamelingen. De particuliere verzamelaars zelf krijgen de mogelijkheid om hun collecties beter te beheren en te conserveren. Een gebouw met deze functies is een wereldprimeur. Het ontwerp is van het Rotterdamse architectenbureau MVRDV. collectiegebouw.boijmans.nl