Kantine van SV Baarn behaalt zilveren status Voedingscentrum
Kantine van SV Baarn behaalt zilveren status Voedingscentrum
De sportkantine van SV Baarn heeft de zilveren status behaald volgens de richtlijnen van het Voedingscentrum. Dit blijkt uit een scan in opdracht van gemeente Baarn en GGD Regio Utrecht. Tussen september 2013 en september 2014 is het aanbod aan gezonde producten bij SV Baarn groter en
zichtbaarder geworden. Zo is de gezonde keuze ook de gemakkelijke keuze geworden. Gemeente en GGD hebben SV Baarn ondersteund bij deze verandering als onderdeel van het gezonde leefstijl-programma `B.Slim - Beweeg meer en eet gezond'.
De gemeente biedt de ondersteuning bij een gezondere voedingsaanbod aan voor alle sportkantines in Baarn. Naast SV Baarn is ook de foyer van Sportcentrum De Trits daarmee gestart. In 2013 hebben de gemeente en de GGD een voorlichtingsbijeenkomst gehouden, waarna SV Baarn met deskundige
begeleiding van start gegaan is met het gezonder maken van het kantineaanbod. De vereniging richt zich in eerste instantie op bewustwording vanaf de jongste jeugd. De begeleiding is door de gemeente bekostigd. Ook andere sportkantines in Baarn kunnen kosteloos van deze mogelijkheid gebruik
maken.
Meer omzet
Hans Jurgens en Riet de Bree van SV Baarn zijn er inmiddels van overtuigd dat uitbreiding van het assortiment met gezonde producten niet alleen goed is voor de gezondheid, maar ook voor de verenigingskas. Hans licht toe: "Met goedgekozen producten en een doordachte aanpak kan nieuwe omzet
gegenereerd worden, wat de financiele positie van de vereniging ten goede zal komen. Daarbij moet opgemerkt worden dat de opname van gezonde producten in het assortiment niet ten koste is gegaan van de omzet van reguliere, "ongezonde" artikelen zoals patat en kroketten."
Enkele van de tips van Hans zijn: kleine aantallen gezonde gerechten, met veel overlappende ingredienten, zodat je veel ingredienten voor veel gerechten kunt gebruiken; gebruik natuurlijke en verse ingredienten. Daarmee houd je zelf controle over wat je serveert en wat erin zit. Hans: "Verse
producten invriezen en op een later tijdstip gebruiken, is beter dan gebruik te maken van producten met veel toegevoegde kleur- smaak- en geurmiddelen."; gebruik eigengemaakte producten. De kosten worden lager als je vanaf rauwe producten je gerechten kookt, in plaats van deze `ready to serve'
in te kopen; vindt populaire gerechten door bij jouw vereniging te testen wat verkoopt en wat niet.
Zilveren status
De Richtlijnen Gezondere Kantines zijn gemaakt in opdracht van het ministerie van Volksgezondheid Welzijn en Sport (VWS) door het Voedingscentrum op basis van de inbreng van wetenschappelijke experts op het gebied van voeding en gedrag. Ook heeft het Voedingscentrum gebruikers geconsulteerd
over het inzetten van de richtlijnen in de praktijk. In de zilveren kantine wordt in ieder geval groente of fruit aangeboden en is het zichtbare aandeel betere producten in de ruime meerderheid met producten zoNOTals gezonde broodjes, halfvolle zuivel en fruit. Er is nog ruimte voor zogenoemde
`uitzonderingsproducten', zoals snoep en gefrituurde snacks. De aankleding van de kantine verleidt tot een betere keuze. Kwantitatief betekent dit: de kantine straalt in meerderNOTheid gezond uit en minimaal 60% van het zichtbare aanbod bestaat uit voorkeurs- en/of middenwegproducten.