Zeshonderd scholen in Nederland 'Vreedzaam'
De Huibersschool in Amsterdam is de 600ste 'Vreedzame School' in Nederland. Op donderdagmiddag 8 januari staat zij hier op feestelijke wijze bij stil.
Hoe overbruggen we meningsverschillen? Hoe lossen we conflicten goed op? Hoe kunnen we allemaal een steentje bijdragen aan de gemeenschap waar we deel van uit maken? En staan we wel open voor mensen die 'anders' zijn dan wij? Leerkrachten en leerlingen van de Huibersschool buigen zich de komende tijd - aan de hand van het programma De Vreedzame School - over dit soort belangrijke vragen. Daarmee wordt de Amsterdamse school de zeshonderdste Vreedzame School in Nederland. Op donderdag 8 januari staat zij hier op feestelijke wijze bij stil en is ook de officiele opening van het nieuwe schoolgebouw aan de Jacob Geelstraat 48.
Over De Vreedzame School
De Vreedzame School is een schoolbreed programma voor basisscholen dat ernaar streeft de school een democratische gemeenschap te laten worden, waarin kinderen en leerkrachten leren om conflicten constructief op te lossen, en waarin kinderen een stem krijgen, betrokken worden bij, en verantwoordelijkheid leren dragen voor het sociale klimaat in de gemeenschap. Mirjam van der Ven, projectleider De Vreedzame School bij de CED-Groep: 'We zien dat het programma werkt. Op scholen waar we De Vreedzame School hebben ingevoerd heerst een positiever klimaat. Er zijn minder conflictsituaties en kinderen voelen zich meer verantwoordelijk voor het geheel.
Iedereen doet mee: leerkrachten, leerlingen, ouders en omgeving.'
Angelique Post, adjunct-directeur Huibersschool: 'We waren al een tijd op zoek naar een goede methode. Het team heeft eerder al onderzoek gedaan naar methodes en we hebben unaniem besloten voor De Vreedzame School te gaan. Juist in onze buurt is het belangrijk dat we samen met kinderen, ouders en de buurt werken aan een goed pedagogisch klimaat. Wij menen in de Vreedzame School de juiste methodiek te hebben gevonden. Het team is er klaar voor en de ouders zijn ook erg blij dat we in januari starten.'
Leerlingen bemiddelen zelf bij conflicten
Een belangrijk onderdeel van De Vreedzame School is mediatie. Mediatie is bemiddeling bij conflicten. Alle leerlingen leren wat mediatie is, en enkele leerlingen krijgen een opleiding om de rol van leerlingmediator te vervullen. De mate van verantwoordelijkheid van leerlingen bij het oplossen van conflicten neemt hierdoor toe. Leerkrachten begeleiden dit proces nauwgezet en intervenieren als de situatie daarom vraagt.
Wetenschappelijk bekeken
Een evaluatieonderzoek van dr. Leo Pauw naar De Vreedzame School laat zien dat het programma niet alleen door veel scholen is ingevoerd, maar dat het ook theoretisch goed onderbouwd is. Bovendien is het in de ogen van de deelnemende scholen een werkzaam programma en beklijft het. Het Nederlands Jeugdinstituut heeft De Vreedzame School opgenomen in de Databank Effectieve Jeugdinterventies.
Feestelijke bijeenkomst
Op donderdagmiddag 8 januari opent de Huibersschool de deuren van haar nieuwe schoolgebouw en wordt op feestelijke wijze stilgestaan bij de 600ste Vreedzame School. Deze donderdag krijgen alle groepen hun eerste Vreedzame School-les en zijn buurtbewoners, ouders en andere geinteresseerden welkom bij de opening van het nieuwe gebouw. Er wordt o.a. een 'lip-dub' gepresenteerd, het nieuwe koersboekje van de school, het nieuwe logo met de nieuwe naam wordt onthuld en de school bestaat 50 jaar.